Нови самолети, ама друг път Избрана

Преговорите за закупуване на изтребители започват наново

мнение Изискване: "Грипен", F-16 или друг - новият ни изтребител трябва да не е втора употреба
Изискване: "Грипен", F-16 или друг - новият ни изтребител трябва да не е втора употреба / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Веселин Стойнев

Веселин Стойнев

редактор

сп. Икономист

Новият тип боен самолет вече трябва да е нов и по производство, но пък за сметка на това скоро няма да го бъде. Това е резултатът от междуинституционалното говорене в последната седмица на седемгодишната сага по обновяването на изтребителната ни авиация.

На публична дискусия във Военния клуб на 7 юли премиерът Борисов заяви: „Не искам да се намесвам кой изтребител да бъде купен, единственото ми условие е да са нови“. Това означава, че проведеното класиране окончателно отива в коша, защото от трите оферти в него – за шведските „Грипен“, португалските F-16 и италианските „Юрофайтър“, само „Грипен“ не е втора ръка.

Това обаче не означава, че Борисов е станал привърженик на „Грипен“ като президента Радев, както някои си помислиха на място. Часове по-късно пред журналисти в парламента той заяви: „И F-16, и „Грипен“, и МиГ, и Су имат заводи и произвеждат нови самолети. И като се купува, барем да е ново“.

Тоест преговорите започват от нулата най-рано наесен. Класирането обаче така или иначе не беше равнопоставено, защото са търсени F-16 от Португалия, където няма нови, и американското лоби – от тинк танкове по сигурността до високопоставени депутати и бивши президенти, нададе сериозен отпор. Дори посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин въпреки дипломатическата си декларация на няколко пъти в лекцията си във Военния клуб, че България ще вземе сама своето решение какви изтребители да купи, все пак недвусмислено подсказа: „Важни са и опитът в истински въздушни схватки, и оперативната съвместимост както със самолетите на САЩ и НАТО, така и със съюзници, които са ни съседи в региона“. С други думи – направете своя самостоятелен избор за F-16.

34 2F-16 Gulliver photos/Getty images

САЩ обаче, според източници от МО, са отчаяни от България и са вдигнали ръце от тази сделка. Пък и нямат особен интерес за някакви си 8 самолета. Според други обаче е възможно наистина да се отиде към F-16. Австрия вече отправи запитване към производителя им „Локхийд Мартин“ за нови F-16, след като вече разполага с оферта и от „Грипен“, тъй като иска да замени 15-те си „Юрофайтър“, които й излизали много скъпо.

А според реакциите на премиера най-добре би било нищо да не купуваме, защото става дума за много пари – 1,5 млрд. лв. за 8 самолета, после още толкова за още 8. Пък и по думите му – „какъв е проблемът – „Авионамс“ вече работи – бавно, но стриктно“. Т.е. можем да заложим за неопределено време на ремонта и поддръжката на старите си МиГ-29. Не е случайна с оглед на икономиите и неотдавнашната му идея, която продължава да поддържа, и която сама по себе си е просто любопитна, за колективно членство на ЕС в НАТО.

Все пак Евросъюзът е поел курс към военна интеграция, включително на разходите за отбрана. За целта се създава общ европейски фонд за отбрана, с обществени поръчки, по който ще могат да кандидатстват минимум 3 дружества от 2 страни. България отдавна е в очевиден пакет с Румъния и дълги години преди създаването на фонда имаше идея за съвместни изтребители между двете страни, което обаче така и не се случи, а Румъния закупи стари F-16.

Сега въпросът е доколко модернизацията на армията, която залага на едновременни проекти за трите вида въоръжени сили, все пак няма да отложи за пореден път най-скъпата част – авиацията. Президентът Радев, който на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на 30 май отстъпи пред управляващите за нова схема на превъоръжаване, вече е отчаян и заяви, че Борисов умишлено протака преговорите за новия изтребител: „Като човек, участвал в тези процеси, съм се опитвал да придобием нови самолети – нов F-18, нов F-16, „Еврофайтър” или „Рафал”, но винаги сме катастрофирали с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка. Много ще се радвам правителството да постигне политическа цена. Отсега да ви кажа отговора: „Няма да стане”.


Текстът е публикуван в брой 28/2017 г. на списание "Икономист" от 14 юли, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

 

Споделяне

Оставете коментар

.....................................