Има ли основания за импийчмънт на Тръмп?

Джеймс Коми потвърди под клетва, че президентът го е „посъветвал“ да остави на мира Майкъл Флин

мнение Изслушване: Джеймс Коми очерта казус, въз основа на който може да се започне процедура за импийчмънт на президента Тръмп
Изслушване: Джеймс Коми очерта казус, въз основа на който може да се започне процедура за импийчмънт на президента Тръмп / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

i logo 75x75

Евгени Дончев

социолог

На 8 юни уволненият от президента Доналд Тръмп бивш директор на ФБР Джеймс Коми даде показания под клетва пред сенатската Комисия по разузнаването. Той направи две ключови изявления, които преди това бяха изтекли в медиите, но тежестта им се дължи именно на клетвените показания. Първото бе, че „Русия несъмнено се намеси в последните избори за президент на САЩ“. А второто, че „на лична вечеря президентът Тръмп ми каза, че бившият съветник по националната сигурност (Майкъл Флин) е добър човек и че би било добре да го оставя на мира. Това ме притесни. Не мога да кажа дали това беше опит за намеса в наше разследване. Но го възприех като заповед“.

Коми бе уволнен най-изненадващо от Тръмп преди два месеца, след като бе започнал разследване за предполагаемата намеса на Русия в американските президентски избори. „Искам да съм ясен. Не става въпрос за лов на вещици или фалшиви новини. Аз се опитах да защитя нашата страна от една опасност. Тя едва ли ще отмине скоро. Администрацията на президента излъга, като заяви, че служителите на ФБР са загубили доверие в мен. Аз познавам хората си.“ От тези думи на Коми стана ясно, че посочените причини за уволнението му – за хаос и атмосфера на недоверие във ФБР, както и за лошо справяне със скандала с имейлите на бившия държавен секретар Хилари Клинтън, са само претекст.

След показанията на Джеймс Коми призивите за начало на процедура за импийчмънт на президента Тръмп се увеличиха, пише „Нюзуик“. Две от водещите групировки за съпротива срещу Тръмп за пръв път поставиха въпроса да бъде започната такава процедура на основание, че е възпрепятствал правосъдието, което е федерално престъпление и конституционна причина за предсрочно прекратяване на президентския мандат. MoveOn.org призова за начало на процедурата в Камарата на представителите: „В САЩ никой не е над закона. Показанията на Джеймс Коми ясно сочат това“. Към нея се присъедини и Indivisible, друга групировка за съпротива срещу политиката на Тръмп. „Показанията на Джеймс Коми потвърждават, че Доналд Тръмп се е опитал да възпрепятства правосъдието, което е престъпление за импийчмънт. Това отнема време и процедурата трябва да започне сега.“ Двама конгресмени от Демократическата партия – Брад Шерман и Ал Грийн, пък обявиха, че вече са започнали да пишат чернова на казуса за импийчмънт.

Последният президент, срещу когото имаше процедура по импийчмънт, бе Бил Клинтън, който през 1998 г. се опита да прикрие скандала с любовницата си Моника Люински. Двете обвинения за възпрепятстване на правосъдието срещу него бяха гласувани с мнозинство в Камарата на представителите, но не получиха необходимото мнозинство от две трети в Сената и процедурата бе спряна.

Политическият историк Алън Лихтман от Американския университет, автор на книга за Тръмп, наречена „Казусът с импийчмънта“, сподели пред „Нюзуик“, че този казус вече е много по-силен, отколкото в случая с Клинтън. „Имаме пряко доказателство, че президентът на Съединените щати е отишъл при човека, водещ разследването, и се е опитал да го накара да постави лоялността към президента над разследването. А това разследване е от много по-голямо значение за страната, отколкото при Клинтън, защото засяга заплаха за демокрацията и националната ни сигурност.“

Сп. „Тайм“ прави сходно заключение, че Тръмп е възпрепятствал правосъдието – същото обвинение, което доведе до падането на Ричард Никсън. „Коми не предложи съдебно заключение, но ясно очерта казус, въз основа на който специалният съветник Робърт Мюлер, поел разследването на ФБР за руската намеса, може да отправи обвинения в престъпление срещу президента“, отбелязва списанието.

Отсега не може да се каже какво ще стане. Още повече че близък приятел на Тръмп намекна за възможността да бъде уволнен Мюлер. „Това ще е последната капка“, възкликнаха демократи. Това може да направи главният прокурор Джеф Сешънс, който в показанията си пред същата комисия на 13 юни засвидетелства лоялността си към президента, като на неудобните въпроси за връзки с руснаци отговаряше, че не си спомня.


Текстът е публикуван в новия брой на "Икономист" от 16 юни, който може да купите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя.

 

Споделяне

Оставете коментар

..................................