Тереза Мей оцеля - временно Избрана

Премиерът загуби мнозинството си в парламента и ще управлява с помощта на ирландските юнионисти

мнение Парламент: Вместо да увеличат мнозинството си, консерваторите го загубиха и сега за пръв път от 1910 г. ще разчитат на коалиция с ирландските юнионисти
Парламент: Вместо да увеличат мнозинството си, консерваторите го загубиха и сега за пръв път от 1910 г. ще разчитат на коалиция с ирландските юнионисти / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

i logo 75x75

Евгени Дончев

социолог

Ако нещо не може да се отрече на Тереза Мей, то е инатът. Тя изненада и партията си, и страната, а и Европейския съюз, когато обяви в края на март предсрочни избори, вярвайки непоколебимо, че ще увеличи тогавашното крехко парламентарно мнозинство на консерваторите. Целта ѝ бе да подсили позициите си в предстоящите преговори за излизането на Великобритания от ЕС. Не само не го постигна, а го загуби – сега не им достигат осем депутати в Камарата на общините. Вместо да подаде оставка, както направи предшественикът ѝ Дейвид Камерън след загубата на референдума за Brexit (вярно е, че в първите дни и той твърдеше, че остава на поста си), премиерът се зарече, че ще управлява пълен мандат от 5 години. Аз ни вкарах в тази каша, аз ще ни извадя от нея, заяви тя героично на 12 юни пред Клуб 1922 на Консервативната партия.

Въпреки някои призиви за оставка от ръководството на торите и от премиерския пост Тереза Мей оцеля и ще управлява в коалиция със северноирландската Демократична юнионистка партия. С нейните 10 депутати тя получава мнозинство от едва 2 гласа в камарата, докато в предишния парламент имаше самостоятелно мнозинство от 330 депутати при необходими 326. Така за пръв път британски премиер ще управлява заедно със северноирландците след Хърбърт Аскуит през 1910 г. Самата лидерка на юнионистите Арлин Фостър изрази съмнение пред Би Би Си, че „премиерът може да оцелее“ на „Даунинг стрийт“ 10. Бившият министър на финансите Джордж Озбърн също каза: „не виждам как ще оцелее в дългосрочна перспектива“.

И така, консерваторите спечелиха 318 места, а немощната дотогава опозиционна Лейбъристка партия – 262, като увеличи с 30 броя им в сравнение с предишния парламент. Нищо, че по време на кампанията Мей нарече лидера ѝ Джереми Корбин „некомпетентен и нереалистичен“. Само че той привлече с позицията си за „мек“ Brexit младежкия електорат, който масово гласува преди година против излизането на страната от Европейския съюз, и на практика именно лейбъристите унищожиха консервативното мнозинство. Би Би Си отбелязва, че торите са загубили в почти всички избирателни райони, посетени лично от Тереза Мей по време на кампанията. След този доста личен – и силен – удар по лидерското ѝ самочувствие колумнистът Майкъл Корен я нарече „мъртвеца на „Даунинг стрийт“.

На 19 юни с така отслабената си позиция Тереза Мей би трябвало да започне преговорите с ЕС, въпреки че министърът ѝ по Brexit Дейвид Дейвис заяви след изборите, че те може би ще бъдат отложени. Позицията на Брюксел и на Германия е, че няма причина за отлагане, може би съзирайки шанс в резултатите за извиване на ръцете на Мей с цел изпълнение на европейските условия за свободно движение на хора и получаване на британско гражданство от семействата на тези граждани на ЕС, които имат право да го притежават. Преди изборите Тереза Мей се кълнеше, че ще преследва „твърд“ Brexit – излизане от единния европейски пазар и прекратяване на свободното движение на хора. След 8 юни Ройтерс направи проучване сред 49 икономисти, според които вероятността Великобритания да се окаже извън единния пазар след края на преговорите е намаляла. Това е мнението на 33-ма от тях, а само според петима тя се е увеличила.

„Липсата на мнозинство за консерваторите означава, че вече няма никакъв мандат за твърд Brexit“, заяви Джордж Браун от CBI пред Ройтерс. Като се има предвид, че самите консерватори са разделени относно членството в ЕС, задачата на Тереза Мей ще бъде непосилна. Дали тогава ще има сили да изпълни заканата си, че ще напусне преговорите, защото „никаква сделка е по-добра от лоша сделка“?


Текстът е публикуван в новия брой на "Икономист" от 16 юни, който може да купите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя.

 

Споделяне

Оставете коментар

...................................