Трофеи от Турция Избрана

Визитата на Бойко Борисов в Анкара и Истанбул заздрави двустранните отношения, но истинските резултати от нея тепърва предстоят

мнение „Показахте, че сте наш искрен приятел“, заяви премиерът Бинали Йълдъръм на българския си гост Бойко Борисов, когото посрещна в резиденция „Чанкая“ в Анкара с всички почести
„Показахте, че сте наш искрен приятел“, заяви премиерът Бинали Йълдъръм на българския си гост Бойко Борисов, когото посрещна в резиденция „Чанкая“ в Анкара с всички почести / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Мисията на посредник между Турция и ЕС, с която Бойко Борисов тръгна за Анкара и Истанбул след посещението си при канцлера Меркел, на място се оказа далеч не толкова амбициозна. По признанието на самия Борисов на пресконференцията му с турския му колега Бинали Йълдъръм, България е малка, но може да помогне с добър тон, толерантност и убеждаване да върне отношенията между Евросъюза и Турция, които сега са паднали до най-ниската си точка.

Въпреки постоянните заплахи и от Турция, и от редица членки на ЕС, че пътят на страната към Европа е прекъснат, Анкара твърдо заяви пред Борисов желанието си преговорите за членство да продължат. „По време на българското председателство на ЕС искаме да видим стъпка напред към затваряне на преговорите”, заяви премиерът Йълдъръм. Турция настоява първо да отпаднат визите за турски граждани за страните от ЕС. Борисов обеща българското председателство да работи за сближаването между Брюксел и Анкара, но все пак ясно заяви, че „за еврочленството всичко зависи от Турция”. Все пак той е убеден, че „ще се придвижим напред, защото икономиката на Европа е много свързана с тази на Турция”.

Целият патос от срещите на Борисов с турските му колеги мина под знака на това, че България е на първия рубеж на бежанската вълна. Затова някои европейски страни могат да си позволят да излязат от добрия тон, както по време на референдума за конституцията в Турция и в навечерието на собствени избори, но те са далеч от границата.

Козовете на България пред Анкара са, и това бе изтъкнато от Йълдъръм и Ердоган, че страната ни е заела ясна и навременна позиция по опита за преврат в Турция и че не се включи в европейския хор на критики срещу управлението на Ердоган. Да не забравяме, че София предаде на Анкара и турски граждани, смятани от нея за гюленисти. Напрежението между двете страни покрай парламентарните избори у нас също е било туширано по време на визитата – ясен знак за това бе безпрецедентното отсъствие в делегацията на домакините на турския посланик в София Сюлейман Гьокче, който се намеси грубо по време на изборите у нас, докато българският посланик в Анкара Надежда Нейнски бе част от нашата делегация.

Големият български интерес в отношенията с Турция, деклариран в прав текст от българския премиер, е тя да продължи да удържа мигрантския натиск на границата, който вече е нулев. Борисов дори заяви след разговорите си с Ердоган, че ако ЕС се забави с подписването на споразумението за реадмисия с Турция, при което да бъдат връщани незаконно преминалите границата в страната, от която са влезли, „то тогава само ние, двете страни, можем да си подпишем”.

България се надява и на доставки и пренос на газ по „Турски поток”, включително и от Азербайджан, тъй като след изграждането му пренос на руски газ през Украйна вече няма да има и нашата газопреносна мрежа, по думите на Борисов, ще стане излишна. Енергийният министър Теменужка Петкова наскоро подписа пътна карта с шефа на „Газпром” Алексей Милер и Борисов се надява да пренасяме над 15 млрд. куб. м газ. Той предложи публично пред Йълдъръм „да опитаме с 200 – 300 – 500 млн. куб. м газ през реверсивната връзка между България и Солун”. Турският премиер клатеше утвърдително с глава по време на превода, без да е ясно дали това е знак на съгласие, или на разбиране какво се казва.

Посещението на българския премиер в Турция бе успешно дори само заради заздравяването на добросъседските отношения. А дали от него ще има и продължаващи резултати, ще стане ясно „когато гръмне пушката”, както каза Борисов по друг повод. Той прекара рождения си ден в официални срещи и се прибра в България с ловна пушка, подарък от Ердоган.


Текстът е публикуван в новия брой на "Икономист" от 16 юни, който може да купите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

...................................