Бюджет '2018 е без реформи Избрана

България трябва да промени икономиката се, за да разчита повече на самостоятелното си развитие, отколкото на "патериците" на евросубсидиите и европомощите

мнение Румен Гълъбинов
Румен Гълъбинов / Фейсбук
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

На пръв прочит Бюджет '2018 не дава големи основания, че ще се проведат нужните структурни реформи в икономиката на България. Има пари, предвидени да се увеличат учителските заплати и това са почти 90% от парите в повече за българското образование, което едва ли ще се подобри без да се инвестира значително повече и в образователната инфраструктура на учебните заведения.

Има планирани допълнително пари и за здравеопазване, но не става ясно дали ще се проведе реформа в болниците, така че да се намалят дълговете им и да се задържат младите лекари в страната, а не да заминават на работа в чужбина.

Има обещани повече пари за пенсии, обаче тези повече пари за пенсии са за сметка на увеличаване на осигурителната тежест на всички работещи. Увеличава се осигурителната вноска, увеличават се осигурителните прагове, увеличават се стажът и възрастта за пенсиониране и така се увеличава общата осигурителна тежест на всички работещи за сметка на това пенсионерите да получат по-високи пенсии.

Това е моделът, който е бил и досега и няма реформа в този модел, така че бюджетът е социален за тези, които са получатели от осигурителната система и натоварващ за тези, които осигуряват приходите в осигурителната система.

Бюджет '2018 продължава и увеличаването на данъчната тежест за сметка на косвените данъци и по-конкретно увеличение на акцизите върху цигарите. Важно е да се отбележи, че в бюджета е заложено намаление на капиталовите разходи, а капиталовите разходи това са всъщност разходите за големите строителства, ремонти, държавните инфраструктурни проекти, като тук се отбелязва едно очакване от страна на правителството, че тези финансирания ще намалеят.

Което е още едно напомняне, че в следващите няколко години България трябва да си промени икономиката така, че да разчита повече на самостоятелното си развитие, отколкото на "патериците" на евросубсидиите и европомощите, които ще намаляват с времето. Само с европомощи не можем да развиваме икономиката си - в смисъл, да разчитаме основно на свежи пари от Европейската комисия. Намалението на капиталовите разходи не ни дава основание да се надяваме, че ще се увеличат и инвестициите, а не се очаква да има и увеличено капиталообразуване в българската икономика.

Иначе има очаквания за увеличени приходи от данъци и осигуровки, но за да има по-големи приходи, искрено се надявам реалната икономика да заработи по-добре, защото само по-активната икономическа дейност води, без да се увеличават данъчните ставки и осигурителните вноски, до по-голям търговски оборот, откъдето ще се събират и повече приходи.

България трябва да подобри значително своята инвестиционна среда, да търси и да намери стратегически инвеститори, които да помогнат за развитието на икономиката ни, а това се постига със структурни реформи.


Румен Гълъбинов е икономист и финансист, бил е председател на Агенцията за застрахователен надзор, зам.-председател на Комисията по финансов надзор, член на съвета на директорите и изпълнителен директор на "Български Имоти" (сега част от Булстрад Виена Иншурънс Груп". От 2009 г. е управител на застрахователния брокер "ЕОС Риск България".

Беше кандидат за президент на Република България на изборите на 6 ноември 2016 г.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................