Строй се! Равнис по казармата! Избрана

мнение Строй се! Равнис по казармата!
БТА
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

ДИМИТЪР ШУМНАЛИЕВ

Химера ли е идеята на новия министър на отбраната Красимир Каракачанов да върне редовната военна служба?

Дебатът предстои. Даже започна в мрежите. Експерти, полубожествени анализатори и пишман практици блъскат саби и щитове – блъскат становища, изразяват позиции. Службата да е не повече от шест месеца, военното обучение в училищата е достатъчно, казармата да работи от 8 до 17 часа, да се въведе ли швейцарският модел, и така нататък. Тия познавачи на военното дело отчитат не реалността, а собствените си хипотези. Представете си какво ще се случи, ако в домовете на годните за служба се доставят пълни с амуниции, медикаменти и пехотински лопати раници. Войната тръгва от Столипиново, държавата става фронт, редовната армия воюва с малцинствата. Е, значи не сме дорасли до този вариант. Досега ромите откупуваха невръстните си булки с жълтици и росни мустаци – насетне ще почнат да ги придобиват с калашници.

Как ще изглежда новата военна повинност, каква формула ще се въведе, как на практика ще заработи идеята на Каракачанов, е въпрос на диспут и време. Историята помни победите на професионалната римска армия, съкрушена от византийската войска, сформирана от мобилизационни кампании и доброволци. Професионална армия ли искаме, или готово да реагира опълчение? По-важното питане е: има ли смисъл?

Има. Като разполагаме с пари само за един нов боен самолет, за аутлет ракетни установки и други системи „втора ръка”, ни остава вариантът за по-висока бойна подготовка. За повече знание. За по-гъвкава система. За повече патриотизъм. Човек заобиква това, което пази.

Има си хас да се върне социалистическият модел. Две години, унизителни режими, старшински манталитет. Соцказармата беше изтърбушен офицерски полигон за повече звезди на пагона. Тя не сформираше национална мощ, не хранеше обща идея, не мобилизираше вяра. Ние служехме за Варшавския договор – нито го виждаш, нито може да го прегърнеш. Обслужвахме химери и идеологически напътствия. Затова соцказармата вместо любов към родината създаваше апатия, усещане за традиционна безсмислица, поддържана от фалшиви идеали. Идеали нямаше, имаше броене на дните до финала на тази тегоба. И неизчерпаем началнически фолклор. Казармата в онзи си вид рухна, както рухна икономиката след революцията на прехода. Десетки военни поделения се окрадоха, както само бедният може да краде. Разрухата предизвика бързата смърт на чувството за нация, за общност.

Идеята на Каракачанов може и да не ни достави нови единици в бойната авиация. Но ще осигури повече уважение към общото и неговото осмисляне. Ще даде на младите и знание, и нови стойности. Е, няма да върнем създадените от Александър Стамболийски Строителни войски. Слава богу! Но военната школа ще формира и нови трудови навици. Уважение към създаването. Ще адаптира поне част от малцинствата, ще им предложи професионални варианти, по-смислен социален избор. Ще матрицира дисциплина, уважение към закона. Ще ускори усещането за общност. За национален залог. Ще ни направи готови за повече войнска чест.

Приютени в НАТО, ние се чувстваме част от европейската закрила. Политиката се оказа по-важна от дрънкането на орУжие. Само единици като Росен Плевнелиев не осъзнаха колко опасно е паленето на фитили към Кремъл. Беше готов да създаде с Румъния и Турция флотилия срещу Русия. Ракетите от Севастопол щяха да унищожат корубите ни за минути. Без крайцерите с петолъчките да напускат военните докове. Добре, че Бойко Борисов разпердушини тази идея. Да признаем: най-съдбовната негова – и наша! - магистрала. Идеята на Каракачанов може да постигне и тази цел – да бъдем реалисти. Да заредим мешките с повече поуки.


Текстът е публикуван в новия брой на "Икономист" от 12 май, който може да купите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя.

 

Споделяне

Оставете коментар

...................................