След вота - заигравка с референдума и европредседателството Избрана

Това ще са жалоните за нови избори при патова ситуация в следващия парламент

мнение Размисъл: Борисов потъва в следизборното бъдеще на предизборна среща в Силистра
Размисъл: Борисов потъва в следизборното бъдеще на предизборна среща в Силистра / БТА
Споделяне

Веселин Стойнев

Веселин Стойнев

редактор

сп. Икономист

 

Прокрадва се оттук-оттам, че ГЕРБ се готвят за още едни парламентарни избори – през декември. Не че сега лидерите й не обикалят усилено из страната, дори Бойко Борисов гледа да не изостава от хвърковатия Цветан Цветанов, а не да захвърли кампанията само на него, както направи с Цецка Цачева в президентската.

Бойко Борисов се зарече, ако са втори след вота, ГЕРБ да са твърдо в опозиция. Каза обаче и друго – че веднага след изборите ще постави в парламента въпросите от референдума, от които с най-значими последици е този за мажоритарната система. Слави Трифонов също отдавна заяви, че дава един месец на новия парламент да се конституира и излъчи правителство, и след това очаква решения за референдума. Иначе – протести.

Наистина, след като 43-тото народно събрание не успя да разгледа референдума, 44-тото е длъжно да го направи. Дори само за сведение, както е по закон, без да трябва да го изпълнява. А сигурно е, че ГЕРБ ще положи всички усилия да изпълни и трите въпроса, защото, особено ако загуби изборите, ще има нужда от съживяване. Каква по-добра възможност за това от прокарването на популистка идея за мажоритарни избори в два тура. А и три четвърти от избирателите на партията са гласували „за” това предложение, показаха екзитполовете миналата година.

Чиста мажоритарна система в два тура ще срещне голям отпор от останалите партии – къде от принципни, къде от тяснопартийни съображения. Най-сериозен проблем ще се окаже разделянето на страната на 240 едномандатни мажоритарни района, макар че внесеният в предишния парламент законопроект на Мая Манолова и инициативния комитет за референдума има някакво райониране. При всички положения дебатите ще отнемат време и политическа енергия, а новото противопоставяне може да доведе и до нова предизборна ситуация, дори вече да е било образувано някакво управленско мнозинство.

Още един съществен фактор обаче ще се включи в играта – българското европредседателство от 1 януари 2018 г. То би трябвало да играе въздържаща от нови избори роля не просто защото България не може да си позволи здраво да се изложи пред целия ЕС, ако се окаже неготова за него или сама поиска да пропусне реда си поради нови избори и политическа нестабилност. А защото така сама ще се захвърли в периферията на Съюза тъкмо в момент, когато се решава бъдещето му, а тя загърбва най-добрата трибуна да заяви себе си. Никоя партия не би могла да си позволи такава безотговорност, въпреки че българските партии по правило полагат повече усилия в прехвърлянето на вина, отколкото в поемането на отговорност.

Най-оптималният вариант за съчетаване на факторите референдум и европредседателство би бил, ако се приемат сериозни промени в изборното законодателство, по които да се проведе следващият парламентарен вот (такава би била дори една смесена избирателна система), и в същото време се постигне пакт за въздържане от избори до края на европредседателството, т.е. до разгара на идното лято.

При невъзможност да се състави правителство обаче и със заплахата от все по-наближаващо европредседателство може пък да се тръгне към бързи избори още това лято, но по нова избирателна система. Парламентът може да работи само по новите изборни правила, докато продължава да управлява служебният кабинет, вече под негов, не на президента контрол.

Вариантите може да са най-различни, въпросът е това ли трябва да е в центъра на политиката след изборите. А най-жалкото е, че фактори, сами по себе си призвани да стабилизират демокрацията, като национален референдум и председателство на ЕС, в българска употреба могат да доведат тъкмо до обратното.


Текстът е публикуван в брой 11/2017 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................