Задочен двубой

ГЕРБ и БСП следват своите ясни, но несъизмерими помежду си логики за властта

Споделяне

Веселин Стойнев

Веселин Стойнев

редактор

сп. Икономист

ГЕРБ ще управлява само ако спечели изборите, докато БСП е готова да вземе властта, когато дойде мандат до нея. Това са две различни предизборни тактики за максимална електорална мобилизация на 26 март.

Бойко Борисов следва линията от президентските избори – гоним само първото място, иначе губим властта. Този път властта окончателно може да бъде загубена, няма и втори тур за поправка.

Корнелия Нинова казва – непременно трябва да сме на власт, гласът ви може да бъде овластен, дори да останем втори – ако ГЕРБ не успее да състави кабинет и мандатът дойде при нас.

Като доскоро управляващи и сами слезли от власт, ГЕРБ няма как да мобилизират електорат иначе, освен с игра вабанк. Но тъкмо заради това партията няма и какво друго да обещае, освен „пак от същото“ – продължение и надграждане на същите политики, без големи изхвърляния. Загубата на властта ще означава загуба на стабилност, както и на кадрови и бизнес позиции. Връщането отново на власт ще означава предвидимост и запазване на политико-икономическото статукво за едни добре оформили се политико-икономически мрежи.

Като опозиция БСП няма как иначе да мобилизира максимален брой избиратели, освен с повика за власт „на всяка цена”. Съвсем естествено е опозицията да предлага радикално скъсване с наследството на управляващите и да обещава нови светли хоризонти във всички посоки. За да не изглежда устремът към властта съвсем „на всяка цена“, вътрешнопартиен референдум ще определя коалиционните партньори на партията след вота. Зададената обаче от лидера траектория за власт и от първо, и от второ място сама подсилва апетита у изгладнелите за политически реванш, назначения и бизнес хоризонти социалисти.

Офанзивата на БСП се нуждае от всякаква подемна тяга и бронебойни факти за нея няма открити. От санкциите срещу Русия страдали нашите кисели краставички, нищо че в контрасанкциите си Русия не е спирала консервите ни. БСП щяла да спре обжалването на съдебното решение за билетчето в градския транспорт в София, нищо че няма мнозинство в Столичния общински съвет и това няма да се промени и след 26 март. Социалистите щели да наложат 50%-ни квоти за български продукти в търговските вериги, нищо че подобен опит на Полша и Румъния показа тоталната му несъстоятелност и за производителите, и за потребителите, и като неизбежните санкции срещу посегателството над общия европейски пазар.

В тази ситуация ГЕРБ е принуден да играе ролята на задочен експертен коректор на изявленията на „Г-жа Лъжа”. Често обаче вярата във фактите зависи от това, кой ги оповестява, а копнежът за промяна безпроблемно вижда истини и в лъжите. Пък и коригиращият винаги е в неизгодната позиция на догонващ.

Позициите на ГЕРБ и БСП за властта са съвсем логични и като следизборни стратегии. За ГЕРБ опит за съставяне на кабинет от втора позиция би бил по-скоро губещ, първо, защото така ГЕРБ ще е още по-зависима от евентуалните си коалиционни партньори, и второ, защото така ще увеличи шансовете за подем на БСП, която е спечелила изборите, но е извън властта, с което пък се открива хоризонт за нов предсрочен вот.

За БСП опит за съставяне на кабинет от втора позиция е по-малко рисков, защото алтернативата е да се върви веднага към нови избори, а това едва ли би й донесло нещо по-различно от вече постигнатото. Ако 44-тият парламент не успее да излъчи правителство, двете първи сили ще са достигнали пика на своята подкрепа, патовата ситуация би се запазила и при избори, които пък най-вероятно биха увеличили тежестта на други партии.

Походът на двете първи сили към властта следва своите ясни, но несъизмерими помежду си логики. ГЕРБ и БСП слабо се влияят една от друга в рамките на кампанията, двубоят е само задочен и всяка се движи по своята си писта. Изборните резултати ще зависят от това, какво ускорение е успяла да постигне всяка поотделно.

Споделяне

Оставете коментар

smedia footer

S-MEDIA.BG

Immediate Media Co/BBC Worldwide magazines partner | Haymarket partner | Hola! Hello! partner | Condé Nast partner

.................................