Интервю за работа: как да се подготвим Избрана

Ана Динкова, експерт по комуникации и бизнес етикет

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Твърде често в процеса на приготвяне за интервю за работа вниманието се фокусира върху изпращането на автобиография и мотивационно писмо и след това върху облеклото за самата среща, като често се подценява значението на предварителната подготовка. Ето какво трябва да включва тя:

Научете възможно най-много за компанията, в която желаете да започнете работа. Прегледайте сайта и профилите в социалните мрежи на фирмата, структурата и годишните й отчети, прочетете интервюта с директори или други представители на компанията – това ще ви даде точна представа какви са постиженията към момента, както и какви са бъдещите им цели и планове. Така ще имате готови отговори на въпроси от типа „как мислите, че ще се впишете в екипа“ или „с какво мислите, че ще допринесете за развитието на екипа“. Трябва да имате познания и готовност да говорите за индустрията, към която въпросната компания спада. Трябва да сте напълно наясно с позицията, за която кандидатствате, и да можете да изтъкнете точно кои ваши професионални и личностни качества ви правят идеален кандидат за нея.

Колкото по-добре познавате историята и работата на компанията, толкова по-голяма заинтересованост към работата в нея ще покажете.

Прегледайте и редактирайте собственото си онлайн присъствие. Все по-често работодателите проверяват начина, по който потенциалните служители присъстват онлайн, например в професионалната социална мрежа LinkedIn, като се обръща специално внимание на предоставената информация, препоръките, контактите, споделените линкове, коментарите и участието в групи и дискусии. Все по-често се обръща внимание и на начина, по който потенциалните служители изобщо присъстват и общуват в социалните мрежи, особено когато става дума за по-високи и отговорни позиции. Внимавайте със съдържанието, което споделяте публично, и помнете правилото: нещо, качено в интернет, никога не може да бъде напълно изтрито!

Не забравяйте, че интервюто за работа по същността си е събеседване и освен да отговаряте на въпроси, е важно и вие да задавате такива. Задаването на адекватни и конкретни въпроси от страна на кандидата показва искрена заинтересованост, затова не се стеснявайте и питайте интервюиращия. Традиционните въпроси, които интервюиращите задават, са свързани с квалификация, опит и очаквания. Подгответе предварително отговорите си така, че да пасват оптимално за позицията, за която кандидатствате. Избягвайте остроумията, придържайте се към същността и се фокусирайте върху това, което би ви откроило от другите кандидати.

В деня на интервюто е важно да сте навреме. Отидете поне 5 – 10 минути по-рано, за да се ориентирате в обстановката. Не подценявайте аклиматизацията – когато свикнете с определена атмосфера, ще сте много по-спокойни по време на събеседването и ще можете да се фокусирате изцяло върху представянето си. Носете със себе си копие от автобиографията и мотивационното писмо, както и от обявата за работа и описанието на позицията, за която кандидатствате. Това ще ви е от полза, ако ви зададат конкретни въпроси по тях, като ще можете да си припомните точното изречение или пасаж, без да се налага да помните наизуст.

Дръжте се вежливо, уважително и професионално. Бъдете любезни, без излишни ласкателства или подмазване – това прави изключително лошо впечатление.
Бъдете откровени, говорете кратко и по същество. Не забравяйте, че всичко, което кажете, може лесно да бъде проверено. Изтъквайте силните си страни, без излишни хиперболи или лъжи. Отговаряйте стегнато, ясно и кратко на въпросите, без излишни подробности.

Дръжте се еднакво добре с всички. По време на срещите с потенциалните кандидати за работа присъства задължително представител на отдел човешки ресурси, но често се случва там да е и ръководителят на отдела, за който кандидатствате. Дръжте се еднакво добре с всички и не показвайте личностни предпочитания, независимо как тече диалогът и дали има разпределение „лошо и добро ченге“, което цели да покаже как бихте реагирали в по-обтегната ситуация.

Текстът е публикуван в брой 6/2018 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................