Вашингтон в началото на пролетта

В столицата на САЩ няма да видите небостъргачи, защото са забранени

новини животът КРАСОТА: Разцъфналите вишневи дървета в парка The Mall правят мястото особено привлекателно за посещаване в началото на април. На снимката се вижда и мемориалът на президента Джеферсън.
КРАСОТА: Разцъфналите вишневи дървета в парка The Mall правят мястото особено привлекателно за посещаване в началото на април. На снимката се вижда и мемориалът на президента Джеферсън. / Shutterstock
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Ако Вашингтон не е първият град, който виждате от Америка, едно нещо обезателно ще се набие на очи - в града няма небостъргачи. Причината за това е Законът за височината на сградите от 1910 година, според който бизнес зданията могат да имат максимална височина 34 метра, а жилищните най-много 27 метра. Ако преминете някой от мостовете на река Потомак, които бележат невидимата граница между федералния окръг Вашингтон и щата Вирджиния, ограниченията вече няма да са в сила. Самата столица обаче пази старинния си облик и не желае да го променя въпреки годините.

Безспорно пътят, който позволява да се видят най-много забележителности в града, е Пенсилвания Авеню. Започвайки от Северозападното предградие Джорджтаун, булевардът минава покрай сградите на Световната банка, Международния валутен фонд, заобикаля (или бива прекъснат за кратко) от Белия дом и продължава до Капитолия, известната сграда на Конгреса. Срещу сградата на законодателния орган пък се намира паркът The Mall. Заобиколен от най-интересните музеи, той е място, където се отдава почит на загиналите през войните на ХХ век. Мемориалите са различни по вид и разположение - от статуи, през стени с изписани имена на падналите, но всяко място по свой начин изисква тих респект от посетителите.

Именно в този парк се провеждат и някои от най-знаменателните политически демонстрации. Там, но в отсрещния му край, където се намира мемориалът на Ейбрахам Линкълн, се провежда и най-голямата демонстрация, посветена на човешките права. На 28 август 1963 година Мартин Лутър Кинг произнася „Имам една мечта“ пред 250 000 души.

Поради факта, че градът има почти морски климат и висока влажност, студовете във Вашингтон са рядкост

и поради това няма голяма разлика по кое време ще изберете да посетите града. Цъфтежът на вишневите дръвчета около парка обаче го прави особено красив в края на март и началото на април.

Естествено е във Вашингтон да искате да видите най-много от Белия дом. Но тези усилия трябва да бъдат съобразени с някои особености. Първо, ако искате да видите известната южна морава, то президентът не трябва да бъде в южното крило на резиденцията си. В противен случай просто няма да ви допуснат до оградата, а ще трябва да се отдалечите до обелиска в средата на The Mall. От север, където е главният вход, е най-добрата възможност да надзърнете. Ако тръгнат да ви гонят от там, то значи президентът ще се покаже. В този случай ще трябва да отстъпите до отсрещния тротоар, което при малко повече търпение гарантира, че държавният глава ще може да се види, макар и за кратко, докато профучава на борда на „Звярът“.

За свикналите с представата за Сикрет Сървиз от филмите като за хора с цивилни костюми, мистериозно говорещи на ръкавите си, ще е забавно да установят, че личната охрана на президента може да носи униформи и да шофира автомобили, чиято сигнализация напълно премахва каквато и да било секретност относно работодателя им.

Навярно запазената традиционна архитектура в града носи ред предимства, но за туриста едно такова е запазеният дух на предходните два века. Историческите кръчми и барове са едно от най-приятните места за посещаване. Най-голяма е тяхната концентрация в Джорджтаун, а прилична вечеря в средно добър ресторант излиза около 30 долара. За бакшиша не се притеснявайте, защото е включен в сметката, но ако сте извънредно щастливи от обслужването, то може и да го удвоите. Нощният живот е пъстро разпределен между северната част на града и поречието на река Потомак. Забелязвайки нощните „услуги“, предлагани в някои централни части на града, човек спокойно може да се запита дали не се е озовал някак си отново на „Лъвов мост“. Това обаче е друга тема.

Сред забележителностите, които е добре да се посетят, попадат още Пентагонът – сградата на американското министерство на отбраната, и военните гробища в Арлингтън. Последният дом на повече от 400 000 воини вече има световна слава благодарение на киноиндустрията, но посещаването му си остава изживяване, което не може да не породи емоция.

Лошата новина е, че метрото във Вашингтон, за разлика от това в Ню Йорк, не е много удобно. Добрата новина е, че градът има и добър наземен транспорт, а задръстванията са рядкост. Така с добра организация два дни ще са достатъчни, за да се посетят по-известните забележителности и музеи. Всичко останало е въпрос на лични предпочитания.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................