Българският „Áга“ закрива „Берлинале“

Том Тиквер оглавява междунардното жури на престижния кинофестивал, който ще се проведе от 15 до 25 февруари

новини животът Кадър от филма „Áга” на режисьора Милко Лазаров
Кадър от филма „Áга” на режисьора Милко Лазаров / Икономист
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Виолета Цветкова

Не е за вярване, но български филм ще закрие основната програма на тазгодишния Международен кинофестивал в Берлин (15 – 22 февруари). Късметът се падна на „Áга” на режисьора Милко Лазаров – първото наше заглавие от три десетилетия насам (след „Иван и Александра” на Иван Ничев през 1989 г.), включено в официалната селекция на „Берлинале 2018”.

Никак обаче не е изненадващо, че след дебюта си с „Отчуждение” (селектиран за кинофорума във Венеция през 2013) младият режисьор прави пробив на световен екран и с втората си пълнометражна лента. Още преди две години и половина сценарият, написан от самия Лазаров и Симеон Венциславов, бе отличен с престижната награда „Кшищоф Кешловски” от програмата ScriptEast в Кан и сега очакванията са за успех и на вече готовия филм.

„Áга”, продуцирн от Веселка Кирякова (Red Carpet), е заснет с финансова субсидия от Националния филмов център (НФЦ) като копродукция с Германия и Франция. Филмът разказва историята на живеещите далеч на север инуити Седна и Нанук. Когато Седна си тръгва от този свят, Нанук поема на дълго пътешествие в търсене на напусналата ги преди години дъщеря Áга – просто е длъжен да изпълни сетното желание на любимата си жена.

Още три заглавия ще представят българското кино на „Берлинале 2018”. В състезателната програма участва копродукцията „Не ме докосвай” – дебют на румънската режисьорка Адина Пинтилие с участието на актьорите Ирмена Чичикова и Георги Налджиев. Продуцент от наша страна е Мартичка Божилова („Агитпроп”), също с подкрепата на НФЦ.

„Не ме докосвай” смесва реалност с художествена измислица и е своеобразно изследване на интимността. Героите са объркани в самотата си и когато съдбата – случайно или не – реши да ги събере, любовният им копнеж може да се окаже и най-голямото им предизвикателство.

Документалният филм на Божина Панайтова Je vois rouge / I See Red People пък ще направи световната си премиера във фестивалната секция „Панорама”. Режисьорката е родена в България, но завършва философия във Франция. Не спира да пътува между двете страни, създавайки оригинални кинопроекти. Един ден, след 25 години отсъствие от родината, тя се изправя пред родителите си с камера в ръка и започва да ги пита за евентуалните им връзки с българската „Държавна сигурност”. В желанието си да разбере какво би станало, ако близките ѝ са били доносници, тя прави собствено документално разследавне.

„Берлинале 2018” ще бъде открит за 68-и път на 15 февруари и ще продължи 11 дни. В официалния конкурс са включени 17 филма от 26 страни. Международно жури, водено от именития режисьор Том Тиквер („Бягай, Лола”, „Небеса”, „Парфюмът”), ще обяви носителя на Голямата награда „Златна мечка” на 22 февруари. И

 

11 спирки в новото турне на Лили Иванова

Неуморима е Лили Иванова. Още не е отшумял споменът за миналогодишното ѝ национално турне, и поппримата отново е готова за път към сцените в страната. Тазгодишната обиколка „За пълноценни мигове с музиката” ще започне на 21 февруари с концерт в спортна зала „С.И.Л.А.” в Пловдив. Очакват я и меломаните във Варна (20 март, Дворец на културата и спорта), в Русе (22 март, „Булстрад Арена”), Благоевград (16 април, зала „Скаптопара”), Ботевград (18 април, в спортната зала), Свиленград (10 май, в спортна зала) и Плевен (22 юни, в Летния театър). Лили ще си почива през най-горещите месеци, за да се завърне наесен при вярната си публика в София. На 25, 26 и 27 октомври обещава грандиозно шоу в зала 1 на НДК.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................