Нешлифованият диамант на Индокитай

Виетнам е страна на контрасти, която развива бурно туристическата си индустрия през последните години

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Януари и февруари са месеците, в които е най-добре да посетите Виетнам – нешлифования диамант на Индокитайския полуостров. Допреди 20 години това бе дестинация само за авантюристично настроените пътешественици, но туристическата индустрия се разраства с бързи темпове. Страната копира китайския модел на развитие и е отворена за инвестиции и посетители. А за тях има от всичко – градски туризъм, природа, история, култура, екзотични морски курорти и малко планина.

Преди да потеглите, трябва да знаете, че Виетнам е разделен на три климатични зони. През февруари в Северен Виетнам, където е столицата Ханой, температурите са около 15 градуса, в средната част са 22 градуса, а в Южен Виетнам могат да достигнат 35 градуса. Това означава, че трябва да си приготвите дрехи според мястото, което ще посетите. Ако смятате да обиколите цялата страна, която е с дължина 2500 км, то си вземете одежди само за първата точка на пътешествието си, защото дрехите във Виетнам са евтини и качествени (все пак почти всички големи текстилни марки произвеждат там).

На Север

Във всяка от трите части на страната можете да видите хиляди интересни места, затова ще маркираме само най-известните. Задължително в столицата Ханой е посещението на Стария квартал, който е гъста мрежа от тесни и колоритни улички. Там се намира и една от най-значимите забележителности на виетнамската столица – Храмът на литературата, построен в чест на Конфуций през 1070 година. В целия град са пръснати 16 езера, най-известното от които е Хо Хоан Кием. В средата му се намира Храмът на костенурката, който се е превърнал в символ на Ханой. Според легендата хилядогодишна костенурка спасила живота на един цар и в знак на благодарност той наредил да се построи храм в средата на езерото, в който костенурката да живее в мир. Достъпът до храма е забранен за туристи. Когато сте в Северен Виетнам, няма да пропуснете и залива Ха Лонг, обявен от ЮНЕСКО за част от Световното културно и природно наследство. Със своите 2000 островчета и уникални пещери той трудно може да бъде описан с думи.

Древната столица

В средната част на страната задължителна спирка е древната столица Хуе, която впечатлява с най-големите царски комплекси и храмове. Голяма част от тях са пострадали от американските бомбардировки по време на войната, но все още може да видите Императорския град с огромна крепост в китайски стил, където се намира и Пурпурен забранен град. Там ще видите и гробниците, които са разположени по течението на реката, край които има статуи на воини мандарини, а до тях – коне и слонове. Друго интересно място в близост е Хой Ан, известен с автентичните стари къщи и производството на копринени ръчно рисувани фенери. Градът се превръща в цветна феерия покрай новогодишните фестивали.

О, Сайгон

Пристигайки в Сайгон (дори и местните още не могат да свикнат с новото име Хошимин), ще осъзнаете, че Виетнам е страна на контрастите. Той няма нищо общо с останалата част от страната. Всичко е по-различно – климатът, езикът, забавленията, дори и настроението на хората. 80-те години френска колонизация се усещат навсякъде, от архитектурата до кухнята, която е необятна в своето разнообразие, затова по-добре да я разучите, преди да тръгнете. Хошимин е най-големият град в страната и е икономическият център на Виетнам. Разходките са, меко казано, предизвикателство, защото при население от 10 млн. жители в Сайгон има регистрирани 4 млн. мотопеда. Ако към тях прибавим различните разновидности на велосипедния транспорт, ще разберем защо цари транспортен хаос. Южно от Сайгон се намира делтата на река Меконг, която ще ви остави без дъх, ако я обиколите с лодка. Още по-надолу са най-известните морски курорти на Виетнам – Муй Не и На Чанг. Там условията за плаж са идеални по това време на годината и са невероятно място за разпускане. И

 

Практически съвети

Двупосочен самолетен билет до Сайгон от София варира между 900 и 1100 долара в зависимост от авиокомпанията и времето на купуването му. Примат се и евро, и долари, но щатската валута е по-разпространена. Обменният курс е по-неизгоден в банките, отколкото в чейнджбюрата. Когато обменяте, бройте внимателно местните пари, защото са с много нули и не са от хартия, заради което често слепват. 100 000 виетнамски донга са около 4 евро.

Консумирайте само бутилирана вода, защото питейната е с много лоши показатели. Запасете се с основни лекарства като аспирин, аналгин и особено всякакви видове медикаменти за стомашни разстройства, защото аптеките не са често срещани. Избягвайте да купувате храна от улицата. Стремете се да ядете в заведения, в които има вътрешни места за сядане. Хигиената там е на малко по-добро ниво. Настанете се в поне 4-звезден хотел, за да сте сигурни, че персоналът ще знае английски. Това е важно при организацията на преходите, защото много малка част от виетнамците говорят чужд език. В градски условия за придвижване използвайте таксита (1 евро за 3 км), а за къси разстояния между градовете има множество автобуси. Ако искате да разгледате цялата страна, може да ползвате вътрешните авиолинии Vietnam Airlines, които имат редовни полети до всички големи градове. От Ханой до Сайгон има самолети на всеки час, а цената е 1,4 млн. донга (около 50 евро).

62 63 Viet 2

Ще се прехласнете по залива Ха Лонг

 

Споделяне

Оставете коментар

.....................................