Топъл-топъл

Новият VW Polo: сладко предложение без скрити клаузи

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Пол Хоръл, BBC TopGear

Когато бях хлапе, мързеливите писачи на заглавия кръщаваха всяка нова версия на Polo „Топъл-топъл”, „Направо от завода” или пък „Сладък”. Предложение „без скрити клаузи”, но пък може да „струва повечко”. Ако тези клишета си бяха все на мястото – добре, но вече определено не са, тъй като посоката на асоциацията е обърната: ако кажеш на някого Polo, той автоматично ще се сети за хечбек, а не за спорта, при който добре облечени богаташи яздят коне и размахват чукове с дълги дръжки. Polo беше скъпа и рядка малка кола. В наши дни обаче се среща навсякъде. Продажбите й през август отстъпиха единствено на Fiesta (бел. ред: във Великобритания), макар всички да знаеха, че идва нова версия.

Тя е напълно освежена, с нова платформа, шаси и електроника. Първо нека се занимаем с основните неща.

Това е едно от най-просторните и удобни суперминита над Honda Jazz, благодарение на увеличаването на дължината и колесната база, при това без увеличаване на теглото, което показва много добра работа. Предлага се единствено с пет врати. Дори и GTI версията няма да е с три. Да, скоро ще има и GTI с чудесните 195 к.с.

Визуалните трикове още повече подчертават нарастването в размерите. Очертанията на тясната решетка обхващат фаровете и добавят оптично впечатление за широчина. Дизайнът е по-обран, начупен само от няколко остри ръба, както и от сложна изпъкнала линия, започваща зад предните колела, минаваща през дръжките и стигаща до задницата. Новият Tiguan също е накичен с подобни елементи. Доскорошната премерена простота на VW май вече е присъща само на Golf.

Във вътрешните среди платформата е известна като MQB A0. Между другото, това, че се казва MQB, не означава точно Golf. Общото в цялата MQB гама е напасването на частите, както и общите двигатели, инфотейнмънт системата, климатика и т.н. Но различното от по-големите MQB автомобили е, че A0 серията – Polo, Ibiza, следващото А1 и задаващите се кросоувъри, включително Seat Arona – е с по-къс и тесен под, както и с по-леки части на окачването, които са по-подходящи за малки коли. Шасито е типично за супермини – макферсон отпред и с торсионна греда отзад. Но всичко работи по-добре и по-тихо, тъй като е монтирано на по-стегнато тяло.

Напълно естествено при шофиране Polo се усеща по-голямо от супермини. При ниска скорост се усеща леко подрусване от окачването, но над около 50 км/ч возията е мека и приятна, на моменти сякаш се носите неусетно като в лодка, като това е при стандартното окачване Comfort. Шумът от гумите и окачването е незначителен. Окачването Sport е опция. При него клиренсът е с 15 мм по-малък, контролът върху амортисьорите е по-добър, а усещането за стабилност е засилено. При влизане в завой със скорост и ентусиазъм не се усеща накланяне или недозавиване. При Comfort се усеща известно олюляване, така че Sport е може би разумен избор. Последната опция при окачването е вариант с избор на режимите. При нея обаче вероятно доста често ще се налага да щракате ключето, иначе през половината време ще бъдете в погрешния режим.

Около 95 процента от продадените във Великобритания Polo ще бъдат бензинови. Гамата започва с еднолитровия 3-цилиндров двигател без турбо, но той е за школи по шофиране и за хора с много свободно време. Всички останали ще искаме еднолитровата „тройка” с турбо (замества стария 1,2-литров агрегат с четири цилиндъра) или дори 1,5-литровия мотор с турбо, който генерира приличните 150 к.с. Над него е двулитровият GTI. Дизеловият двигател е 1,6 литра и е добър, но ще остане пренебрегнат. Оказва се доста тих, може да покаже и мускули, но защо въобще е включен? Бензиновите двигатели са по-цивилизовани, по-забавни и дават разход около 5-6 л/100 км, така че периодът на изплащане на дизела ще е сякаш цяла вечност.

Базовият мотор (в България) е еднолитров със 75 к.с. Тих е като за супермини, но е малко по-гласовит, отколкото в Golf. Реагира добре на командите с десния крак, но може и да придърпва в тътрещия се градски трафик. Оборудван е с петстепенна механична трансмисия. Все още няма официални данни за динамиката на версията със 115 к.с., но на пътя определено е по-пъргава, а 6-степенната трансмисия „скъсява предавките”. Автоматичната трансмисия е доста плавна навсякъде, освен на единственото място, където наистина трябва да е такава – при спри-тръгни работа в града. Може да си спестите парите.

Позицията на шофьора е отлична, което е обичайно за VW, а седалките са удобни за повечето фигури. Салонът изглежда здраво изработен и отделните повърхности си пасват отлично, но като за VW има прекалено много твърда пластмаса – примерно целите врати. Стилът на Polo е ъглест и сходен с този на близнака му Ibiza, но с една разлика – при Polo екранът на инфотейнмънт системата е над централните вентилационни отвори, а при Ibiza е обратното. В горещо време Polo ви охлажда корема, а това е малко странно, но иначе четенето и достъпът до екрана са по-лесни, отколкото при Seat. Почти всички версии на Polo имат сензорен екран, а 8-инчовата навигация (опция) е глезотия. Не всичко се управлява от екрана, има и два бутона с натискане и въртене, както и истински ключета за климатика. Екранът може да изглежда и като телефон – Apple или Android.

VW обръща голямо внимание на технологиите в новото Polo, но пък няма асистент за поддържане на лентата на движение, какъвто има в няколко други суперминита. Но пък има радарен круз контрол и LED фарове и наблюдение на слепите петна. Като опция панелът с приборите е заменен от TFT активен информационен екран, но най-ясната и полезна графика е симулация на два големи кръгли циферблата. Така че препоръката на TG е същата като при автоматичната трансмисия – спестете пари и оставете квадратчето пред опцията незапълнено.

64 65 DB2017AU01232 largeОтваряме широката задна врата и да, тук също е просторно. Точно както в Ibiza, а това означава много място за краката и главата за поне двама възрастни на задната седалка. Багажникът също е значително по-голям, отколкото в старото Polo, а подът е на две нива, освен ако не сте си избрали пакета Beats със субуфер. Има ли нужда обаче от субуфер? Звукът на Beats е чист във високите тонове, но ако не си поиграете със слайдерите на еквилайзерите, ще бъдете удавени от всепоглъщаща басова вълна.

В следващите редове ще откриете определен модел. Polo е много подобно на Seat. Разбира се, за вас това е без значение, вие ще си купите една кола. И която и да е тя, ще бъде добра. И

 

Текстът е публикуван в новия брой на "Икономист" от 5 януари, който може да купите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя

Споделяне

Оставете коментар

.....................................