Как се забогатява в Америка

Проникването в горния слой на средната класа не е невъзможно, но пробивът в топ 1% може да е

Споделяне

The Economist

Съдържание от The Economist

 

 

Американците са възхитителни оптимисти относно формирането на собственото си бъдеще. Според изследване почти 3/4 от тях смятат, че сериозният труд е „много важна“ съставка на успеха; само 62% го приписват на доброто образование, а под 1/5 – на произхода от богато семейство. САЩ обаче се класират зле в сравнение с други напреднали икономики, когато става дума за неравенство на доходите и социална мобилност. Така че какво трябва да направи един амбициозен млад американец, за да стане богат?

Проучване на Радж Чети от Станфордския университет и колектив от други икономисти помага в намирането на отговор. Чрез сравнение на данни от Министерството на образованието с 30 милиона данъчни декларации Чети и колегите му създадоха база данни, която показва на изследователите както разпределението на доходите на випускници от подбрани колежи, така и начина на варирането им според богатството на родителите им. Тя показва, че учението в елитен колеж е добър начин да си осигуриш стандарт на живот от горния слой на средната класа – випускниците на университети от Бръшляновата лига имат приблизително същия шанс да пробият в топ 20% на разпределението на доходите независимо от благосъстоянието на семейството им. Има пътища към този слой и за тези, завършили по-неизвестни университети, тъй като доходите могат да зависят дори повече от изучаваната специалност, отколкото от университета. Завършилите по-неизвестни инженерни колежи като Kettering University и Stevens Institute of Technology средно постигат също толкова, колкото и тези от Бръшляновата лига.

Единствено доброто образование обаче не може да изстреля горния слой на средната класа в редиците на богаташите. Малцина инженери, болногледачки или фармацевти се добират до топ 1%, който е доминиран от банкери и други финансисти. Експертите, подбиращи кадри за финансовата индустрия, дават високи премии за произход. Тук Бръшляновите випускници имат извънредна тежест: продуктите на елитни частни университети, като Harvard и Yale, имат много по-голям шанс да стигнат до Уолстрийт. Нещо повече, данните на Чети и колегите му показват, че от първостепенно значение е да стартираш богат.

Тази тенденция е още по-подчертана в самия връх на разпределението на доходите. Между 1999 и 2004 г. едва 2% от випускниците на Princeton са произлезли от семейства от долните 20% на доходите, докато 3,2% - от фамилии от топ 0,1%. Процесът на приемане в топ колежите понякога е допълнително изкривен от преференциалното отношение към родственици на възпитаниците. От последния клас, приет в Harvard, 27% са имали роднини, също учили в този „колеж край Бостън“. Това подсказва, че най-лесният начин да станеш изключително богат е да си дете на богати родители. На второ място идва бракът с богат партньор. Ако тези варианти не работят, може да се опитате да влезете в елитен колеж – но помнете, че не всички випускници на Princeton стават плутократи. R

© 2018 The Economist Newspaper Limited. Всички права запазени от The Economist, преведено от S Media, публикувано по лиценз. Може да намерите оригиналната статия на английски на www.economist.com

Текстът е публикуван в новия брой на "Икономист" от 5 януари, който може да купите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в новия брой.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................