Саудитски принц е купил "Спасителя на света"

Платното вероятно ще бъде изложено във филиала на Лувъра в Абу Даби

новини животът Картината "Спасителят на света"
Картината "Спасителят на света" / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“ (Salvator Mundi) е била купена от саудитския принц Бадcр бед Абдула бен Мохамед ал Сауд, съобщи в. „Ню Йорк таймс“ като се позовава на получени в редакцията му документи.

Платното беше купено през ноември на търг в "Кристис", Ню Йорк, за рекордните 450 млн. долара, но името на купувача не беше съобщено. Според „Ню Йорк таймс“представители на принца не са присъствали в аукционната къща до деня на продажбата.

От "Кристис" не коментираха самоличността на купувача на „Спасителя на света“, а самият принц не отговорил на въпрос от вестника.

Картината с размери 64,5см на 44,7 см дълго време беше смятана за изчезнала. На нея е изобразен Христос в небесносиня дреха, благославящ с дясната си ръка и държащ прозрачно кълбо в лявата.

Преди търга уникалното платно беше оценявано на около $100 млн., на аукциона на 15 ноември беше продадено за $400 млн., а след начисленията и за аукционната къща окончателната стойност на „Спасителят на света“ достигна $450,3 млн.

Очаква се картината да украси филиала на Лувъра в Абу Даби. Картината е била продадена от доверителния фонд на руския милиардер Дмитрий Риболовлев, който я купил през 2013 г. за 127,5 млн. долара от швейцарски търговец на картини.

Споделяне

Оставете коментар

..................................