С карти на игрите

Покерът бе признат за спорт и влиза под мониторинга на МОК

новини животът Доскоро включването на игри с кари в олимпийските игри изглеждаше немислимо.
Доскоро включването на игри с кари в олимпийските игри изглеждаше немислимо. / Shutterstock
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Може ли една игра, в която се разчита на хазартен елемент, да се нарече спорт? Отговорът винаги е не. Затова малко изненадващо преди два месеца се оказа, че покерът вече е в процедура за приемане в олимпийската програма.

През октомври покерът, чрез разновидността си Match Poker, беше обявен официално за спорт от Асоциацията на международните спортни федерации (GAISF) и влиза под мониторинг за приобщаване към олимпийското семейство. Членството в GAISF, което е задължително условие за вход на Олимпийски игри, е голяма крачка за покера. Но новият спорт трябва да извърви дълъг път, преди да попадне в официалната програма.

Следващата стъпка на спортния Match Poker е да бъде ревизиран от Комисията по олимпийската програма към Международния олимпийски комитет (МОК). Критериите, по които новият спорт трябва да защити реноме, включват история и традиция, универсалност, популярност, имиджа, застрашава ли здравето на спортистите, развитието на международната федерация, която управлява спорта, и разходите за провеждане на състезания.

Под петте кръга

За да елиминира късмета от кандидатстващата за олимпийско място игра, в сила влезе Match Poker. Дори международната федерация по покер (IFP) вече промени името си на International Federation of Match Poker (IFMP).

С повече от 55 държави членки от пет отделни континента IFMP постепенно набира скорост и признанието от GAISF е доказателство.

„GAISF подкрепя разнообразна и развиваща се спортна екосистема, а статутът на спорт под мониторинг е от основно значение за това, заяви Антонио Еспинос, председател на Комисията за членство към GAISF. - Спортът непрекъснато се развива, като отразява света, в който живеем, а когато влязат в процес на наблюдение за място в олимпийското семейство, се дава възможност на много международни федерации, представляващи новите спортове, да получат легитимност и да се развиват.”

Как се играе

Това, което досега възпираше спортната общественост да признае покера, бе елементът на късмет, който е несъвместим с принципите на равни възможности на официалните състезания. Затова от новата федерация са се постарали да премахнат, доколкото е възможно, шанса като фактор, влияещ върху представянето. Как са го направили? На практика Match Poker се играе по правилата на най-популярната разновидност на играта Texas hold’em, но с някои ключови изменения.

На първо място, трябва да се отбележи, че състезанието е отборно, а истински карти не се раздават, защото всичко се случва по електронен път. Например, ако един отбор се състои от четирима състезатели, всеки от тях „сяда“ на различна електронна маса в компанията на съответния играч от другите отбори. Ако в състезанието има 6 отбора, означава, че има 6 маси с по четирима играчи на тях. Съществената промяна е, че на всички маси се раздават еднакви карти. Например, ако на маса №1 намиращият се на позиция „Север“ играч получи при раздаването две деветки, то седящите на същото място играчи на всички останали маси получават същите деветки от същите бои, независимо от кой отбор са.

Друга особеност е, че всички играчи започват всяка ръка с еднакво количество чипове. След всяка ръка се събират комбинираните чипове на всеки отбор и се изчисляват точките, и се започва следващото раздаване, при което състезателите стартират отново с равни чипове и еднакви карти по позициите.

Макар да е нужно време, преди покерът да влезе в олимпийското семейство, то процесът на мониторинг ще доведе до още по-голяма популярност. И

Споделяне

Оставете коментар

..................................