(Не)разгадани тайни в „Злато и бронз“

Повече от 600 антики от III – I хил. пр. Хр. привличат посетители в Националния археологически музей до 28 януари

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Виолета Цветкова

Мистичността, която витае около Вълчитрънското златно съкровище (края на II хил. пр. Хр.), причудливата форма на медните слитъци от Русенско и Елховско (като разпъната бича кожа), любопитната история на 23-каратовата златна апликация от Габровско и на накитите от Табашката пещера, неразгаданите тайни на най-ранния в Европа златодобивен център Ада тепе край Крумовград... Повече от 600 находки, разкрити през последните 25 г. у нас, са събрани в изложбата „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха” в Националния археологически музей при БАН (НАИМ). Експонатите са от фондовете на 29 музея.

От 25 октомври интересът към най-мащабната експозиция за бронзовата епоха (3500 – 1100 г. пр. Хр.) не намалява. Със сигурност събитията, за които разказват археологическите находки, са били вълнуващи, а хората, свързани с тях – изкусни майстори и обичащи лукса. Едните са умеели да добиват метали, да ги смесват и обработват, превръщайки ги в удивителни бижута, съдове, сечива и оръжия, а другите (представители на оформящите се елити на Балканите) са имали привилегията да си служат с красивите предмети в бита, ритуалите и битките.

Погледа привличат уникати от благородни метали, камък и керамика, намерени край селата Бързица, Дъбене, Янково, Здравец, Долно Левски, край Побит камък и Могилица... Всеки носи безценна информация за технологиите, техническите постижения, културния обмен и търговията през бронзовата ера. Откриваме и многобройни каменни калъпи за отливане на оръжия, скиптри, сечива и украшения. Експонатите във витрините са допълнени с информация върху пана и 3D възстановки.

Според кураторите на изложбата (Стефан Александров, Яна Димитрова, Христо Попов, Кръстю Чукалев) именно това е периодът, в който предците ни откриват предимствата на създадения от тях нов метал. Тогава човекът за пръв път взема от природата две неща – мед и калай, комбинира ги и получава нещо трето – бронз. Това е времето, в което се появяват и първите държави, започва формирането на тракийския етнос.

Експонатите в изложбата „Злато и бронз” са два пъти повече, отколкото в предшестващата я „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа”, която през май 2017 събра повече от 100 000 посетители в Музея за история на изкуството във Виена. Експозицията е вдъхновена от съвместния проект „Златният път на Балканите през бронзовата епоха” между НАИМ и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките (OREA) и е посветена на българското и австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Текстът е публикуван в брой 48/2017 г. на списание "Икономист" от 1 декември, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

..................................