Бил Гейтс дари $ 100 млн. за борба с Алцхаймер

Основателят на Microsoft ще строи умен град с $ 80 млн.

новини животът Бил Гейтс
Бил Гейтс / Gulliver Photos/Getty Images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Един от основателите на американската компания Майкрософт Бил Гейтс ще дари 100 млн. долара в борбата с болестта на Алцхаймер и други форми на нарушения на функцията на главния мозък. Информацията съобщи лично милиардерът в свое интервю.

Гейтс ще отдели 50 млн. долара за базирания в Лондон фонд Dementia Discovery Fund, в рамките на който британското правителство си сътрудничи със 7 международни фармацевтични компании, които търсят нови методи за лечение на болестта на Алцхаймер.

Същата сума ще бъде преведена за подкрепа на нови проекти, изследващи заболяването. Гейтс се надява след 10 години да има подходящи лекарства, но по думите му е възможно това и да не се случи.

"Надявам се, че след 10 години ще има някои лекарства, но е възможно това и да не се случи", каза Гейтс и подчерта, че тази болест е "мащабен и прогресиращ проблем".

Същевременно инвестиционна фирма, водена от Бил Гейтс, инвестира 80 млн. долара в изграждането на нов умен град, наречен Белмонт. Той ще се намира в Аризона, само на 45 минути от Финикс, пише Quartz.Планът е амбициозен и включва планове за дигитална инфраструктура като центрове за данни и автономна логистика, както и училища и публични пространства, сочи изявление на фирмата. Град Белмонт ще има дейта центрове, високоскоростни мрежи инфраструктура от новото поколение. Тя ще е направена с мисъл за автономните превозни средства, които ще се организират в логистични центрове. За строежа на самия град ще се изпробват нови производствени технологии и модели.

Планира се Белмонт да се простира на 25 хил. акра за 80 хил. жилища. Енергията ще се осигурява от възобновяеми източници. Целта е градът да служи като "шаблон" за развитието на останалите градове и тестване на нови разработки и технологии.

Американецът Бил Гейтс е най-богатият човек в света с 86 милиарда долара състояние към 2017 г. 60-годишният милиардер създаде своята благотворителна фондация през 2000 г. заедно с жена си Мелинда, като оттогава тя е отпуснала над 21 милиарда долара дарения за различни каузи.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................