28 години от падането на Берлинската стена Избрана

Един от най-ярките символи на Студената война вече не съществува точно толкова дълго, колкото е разделял Изтока от Запада

новини животът 28 години от падането на Берлинската стена
Gulliver Photos/Getty Images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Навършват се 28 години от падането на Берлинската стена. Един от най-ярките символи на Студената война вече не съществува точно толкова дълго, колкото е разделял Изтока от Запада.

През нощта на 12 срещу 13 август 1961 г. Берлин се събужда разделен. Полицията и военните на ГДР първоначално опъват бодлива тел, а през следващите години осъвършенстват оградата.

45 000 бетонни блокове с височина над 3 метра опасват Западен Берлин – 155 км бетонна стена. На войниците е наредено да стрелят по всеки, който се опита да избяга. Стотици германци загиват при опит за преминат най-охраняваната граница в Европа.

Цели 28 години Берлинската стена разделя семейства, приятели и народи. 28 години след падането ѝ фрагменти от нея все още са в центъра на Берлин, но не за да разделят, а за да напомнят.

Една от наблюдателните кули близо до "Постдамер плац" е превърната в музей. Туристите могат да погледнат от втория етаж и да разгледат оригиналното оръжие и оборудване.

Съвсем неочаквано на 9 ноември 1989 г. на пресконференция, която се предава на живо, говорителят на Политбюро на ГДР Гюнтер Шабовски съобщава подробности за облекчения режим за пътуване в чужбина на източногерманците.

На въпрос кога влизат в сила, той отговаря "От сега". Около 20 хил. източногерманци се стичат в Западен Берлин.

"На сутринта се върнах в Източен Берлин. По пътя се разминах с хиляди, които се движеха в обратната посока. В петък никой не отиде на работа, защото всички искаха да отидат в Западен Берлин", казва 36-годишният тогава Матиас Рау, който днес е екскурзовод и провежда тематични беседи за съществуването и падането на Берлинската стена.

Мемориали за тези, които загиват при опитите да преминат Стената, възпоменателни плочи и фрагменти от напомнят на милионите туристи от цял свят за смисъла на свободата.

"Стената и наблюдателната кула са символ на трудното ни минало. Трябва да ги запазим, за да не се случи това никога повече. За съжаление, по целия свят има стени в сърцата на хората. Обикновените хора страдат заради някаква глупава политика", казва Рау.

Споделяне

Оставете коментар

...................................