Гуинет Полтроу и Анджелина Джоли са били тормозени сексуално от продуцента Харви Уейнстейн

Бизнесменът беше уволнен от създадената от него компания след разследване на в. "Ню Йорк таймс"

новини животът Харви Уейнстейн
Харви Уейнстейн / Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Холивудските звезди Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу, както и редица други американски актриси, обвиниха в сексуален тормоз известния продуцент Харви Уейнстейн.

Както споделя пред „Ню Йорк таймс“ Полтроу, това е станало когато тя е била на 22 години. Тогава Уейнстейн й предложил роля във филма "Ема" (1996 г.) по романа на Джейн Остин. Според актрисата преди началото на снимките продуцентът я повикал в хотелската си стая. По време на срещата той й предложил да влезе в спалнята, за да я масажира. Тя отхвърлила предложението на Уейнстейн, а по-късно с него разговарял за случая с актьора Брад Пит, с когото Полтроу се срещала по това време.

Уейнстейн я предупредил да не разгласява случилото се. "Мислех, че ще ме уволни", спомня си актрисата.

Джоли съобщи, че е била тормозена от продуцента в края на 90-те години на миналия век. "Имах изключително негативен опит с Харви Уейнстейн в моята младост, затова реших никога да не работя с него и да предупреждавам другите", казва актрисата. Джоли отбелязва, че също отхвърлила тогава предложенията на продуцента. Тя подчертава, че "поведението му към жените е неприемливо".

Миналата седмица "Ню Йорк Таймс" публикува материал след журналистическо разследване в което се посочва, че в течение на около 30 години Уейнстейн е оказвал сексуален тормоз на служителки на компанията, в която е работил. Продуцентът търсел интимна близост с тях в замяна на съдействие в кариерното им развитие. Във вторник сп. „Ню Йоркър“ съобщи, че три жени обвиняват Уейнстейн в изнасилване.

Харви Уейнстейн е сред най-успешните продуценти в Холивуд. Първите му големи успехи идват, когато заедно с брат си стават основатели на "Мирамакс филмс". Студиото продуцира касови и награждавани филми като "Влюбеният Шекспир", "Криминале", "Спасяването на Редник Райън" и т.н. Двамата братя продават "Мирамакс" на "Дисни" през 1993 година, а през 2005 година основават "Уейнстейн къмпани". Следват нови успехи със заглавия като "Речта на краля", "Джанго без окови" и други.

Преди два дни Харви Уейнстейн беше уволнен от ръководството на студиото, на което е съосновател заради сексуален тормоз на работното място, след разследването на "Ню Йорк таймс". Бордът на директорите на "Уейнстейн къмпани" посочва, че решението е взето "в светлината на нова информация, постъпила в последните няколко дни". (БГНЕС)

Споделяне

Оставете коментар

...................................