Айндховен - градът на светлината

Почти всичко в петия по големина холандски град е свързано с братята Филипс и тяхната компания

новини животът UFO: Сградата „Еволюция“ има формата на летяща чиния, построена за прослава на братята Филипс, а днес е конгресен център
UFO: Сградата „Еволюция“ има формата на летяща чиния, построена за прослава на братята Филипс, а днес е конгресен център / Shutterstock
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Европа се превърна в малко село след навлизането на нискотарифните авиопревозвачи. Ако имате търпението да изчакате изгоден момент, можете да се сдобиете с двупосочен билет за 46 евро от София до Града на светлината – Айндховен. На пръв поглед това название звучи нелогично, защото Холандия може да е всичко друго, но не и слънчева дестинация. За това прозвище обаче е „виновен“ мултинационалният концерн Philips. Именно тук компанията отваря първата си фабрика за крушки и гарантира впоследствие бурното развитие на града. По ирония на съдбата обаче тя е и причината за сриването на Айндховен по време на Втората световна война.

Възход и погром заради Philips

Първата фабрика на компанията отваря врати в далечната 1891 година. Братята Антон и Жерард Филипс откриват производството на крушки с нажежени жички в сърцето на Айндховен. Сега мястото е превърнато в музей, в който може да се види оригиналният процес на производство от края на XIX век. Именно благодарение на тази фабрика Айндховен се е превърнал в петия по големина град в Холандия. Но заради нея градът е подложен на масирани бомбардировки през Втората световна война, защото там са се произвеждали компоненти за военната индустрия. Всъщност градът се е въздигал от руините многократно в своята история. Той е един от главните центрове на провинция Северен Брабант в южната част на страната. Неговата писмена история датира от 1232 г., когато дюкът на Брабант – Хендрик I, провъзгласява за град малкото тогава селище. Постепенно Айндховен се утвърждава като център на търговия, намиращ се на пътя от Холандия към Лиеж. В Средновековието е завладяван периодично от холандци и испанци и дори и от французи. През 1629 г. Айндховен най-накрая става част от Холандия, но поради своята бурна история остава полуразрушен и незабележим. Всичко това се променя от братята Филипс.

Светлинната кула

Доста от забележителностите на града кореспондират директно с производството на братята Филипс. Такава например е “Лихтторен”, или Светлинната кула. Там двамата често провеждат тестове за издръжливост на електрическите крушки. Заради постоянно запалените крушки сградата е наречена Светлинната кула. След сериозна реставрация в наши дни тук се помещават частни апартаменти и офиси, а на партерния етаж се намират ресторант и кафене.

„Летящата чиния” на Айндховен също „лети” в града за възхвала на компанията. Става дума за структура с формата на гъба, копие на летяща чиния, проектирана през 1966 г. Сградата е построена в чест на 75-годишнината от създаването на Philips, като идеята е била тя да пресъздаде стремежа към технологични постижения на компанията. Първоначално е била използвана като популярен технологичен музей, но спадащите приходи довеждат до нейното затваряне за публика през 80-те години. В наши дни е конферентен център.

Съвсем не на шега дори централната гара на Айндховен е посветена на основателите на концерна. В градина от цветя пред нея стои бронзов паметник на д-р Антон Филипс със закопчано догоре в зимно палто и шапка в лявата ръка. Самата сграда на гарата по дизайн прилича на радиоприемник – правоъгълна, с антена, стъклената скала, квадратно високоговорителче, което всъщност е терасата на кафенето, и даже голямото кръгло копче (за настройка на честотата), което реално е стенен часовник, разположен на фасадата на сградата.

Гостите на Айндховен не бива да пропускат и Вите Даме, или Бялата дама. Тя е разположена точно до Светлинната кула, построена през 1931 г., и първоначално е била фабрика за радиоапарати, а днес в нея се помещават Дизайн академията на Айндховен и Обществената библиотека на града. Най-високата сграда в Айндховен се намира точно срещу Вите Даме. Това е Де Адмирант – 105-метрова кула, в която се помещава нов търговски център, наречен „Около Адмирант“. Най-високите етажи на небостъргача са отредени за луксозни апартаменти. Конкурира я намиращата се в близост кула Вестеда, построена през 2006 г. със своите 90 м.

The Blob и жълтите кегли

Буквално пред бялата кула се намира и The Blob, трудно е да се определи на какво точно прилича това стъклено произведение. Някои го оприличават на огромна водна капка, разлята в центъра на града. Други казват, че това е прозрачно стъклено желе. В този причудлив дизайн е скрит информационният център на града, има и магазини за сувенири, а и защото е в Холандия, в него се помещава многоетажен паркинг за колелета.

Щурите изненади обаче тепърва предстоят. Достатъчно е да видите летящите жълти кегли. Поставени са през 2000 г., когато градската управа обявява конкурс за изработването на скулптура, която „да хваща окото“. Намират се на бул. „Кенеди“, който води от жп гарата към центъра. Авторът им, американският скулптор Клас Олденбург, споделя, че заради често мрачното холандско време (особено през дългата зима) цветът на кеглите е яркожълт – като нарцисите на пробуждащата се пролет.

Ако сте в Айндховен, задължително трябва да посетите поне три музея. Единият е Ван Абемузеум, който включва творби на Пикасо, Шагал и др. Вторият, разбира се, на производителя на тежкотоварни автомобили DAF, където се проследяват историята и промените в дизайна на превозните средства от 1928 г. до наши дни. И не на последно място, историческият музей на открито, където са разположени възстановки на селище от Желязната епоха, на ферма от около 1000 г. след Христа и на средновековния град Айндховен.

Не пропускайте да минете и през църквата „Света Екатерина“, реставрирана след войната в неоготически стил.

Преди да си тръгнете от Айндховен, няма как да не сте установили, че сегашната му слава е на лидер в областта на дизайна и технологиите. Заслугата е на намиращите се там Айндховенски технически университет, Университета по приложни науки Fontys и Академията по дизайн. Те успяват бързо да си създадат име и привличат хиляди талантливи млади хора от цял свят с програмите си, съчетаващи свръхмодерни технологии, иновации и експериментален дизайн. И

Споделяне

Оставете коментар

.....................................