Тържествено завръщане на бензина

Най-продаваният кросоувър в Европа е значително подобрен

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Атанас Марков, TopGear

 

Всичко е въпрос на визия. Съзерцавам залеза от 58-ия етаж на най-високата сграда във Виена, докато някъде долу на паркинга са паркирани множество „кашкаи“. Не племето, а колата. Още когато се появи преди 10 години се превърна във феномен. Защото моделът имаше визия. И зае ниша, в която нямаше много конкуренция. Затова се превърна в по-продавана стока от iPad. Това бе първият кросоувър за града, който не е скъп и предоставя достатъчно функционалност. С пазарен дял от 10,3% Qashqai е най-успешният модел в Европа в 83-годишната история на Nissan, натрупал приблизително 2,3 млн. продажби от лансирането си през 2007. Има над 80 награди, включително 19 титли „Автомобил на годината”.

При прекрояването на дизайна с новото поколение през 2013 г. маркетинголозите на Nissan изпаднаха в паника новата визия да не смени стремглавото покачване на продажбите, но кривата само се изви още по-нагоре. Сигурен съм, че с освежаването това ще продължи, защото моделът е станал още по-добър. Ако първото поколение ми изглеждаше скучно, в това лично за мен откривам много динамика и естетика. Да, вярно е, че в голяма степен формите са новата идентичност на Nissan, но е интегрирана чудесно в този кросоувър. Има нови брони, цялата предна част е модифицирана, но това, което е значително подобрено е вътре. В списъка с опциите има и 19-инчови джанти, които са нови за Nissan в Европа. По цялата обиколка на джантите, машинно изработени от един алуминиев детайл, са изрязани малки стъпки, докато всяка една от петте спици е с много фино вдлъбнато изпълнение на повърхността си. Дължината на Qashqai е увеличена със 17 мм от промяната на броните, останалите габарити, разбира се, са без промяна. Както и досегашната кола обемът на багажника е от 430 до почти 1600 литра. Това е чудовищно много място. И дори можете да го конфигурирате в зависимост от това, което превозвате.

64 65 4

Воланът е станал по-малък и тънък, но не е лек, а достатъчно твърд, за да осигури добра обратна връзка с управлението. Седалките също са били подложени на диета. Това освен до загуба на килограми е довело и до повече вътрешно пространство. Nissan с гордост твърди, че аудиото на Bose Premium с осем високоговорителя е най-доброто, което е предлагано до момента в европейските модели. И също така с още по-голяма гордост лансира още отсега системата ProPILOT, която ще се предлага чак от 2018 г. и представлява полуавтономна технология. Работата й е да поеме контрол върху управлението, ускорението и спирането в рамките на пътната лента.

Ново е и нивото Tekna+. Създадено е за още по-изтънчени клиенти, които биха оценили премиум тапицирането с мека напа и луксозна 3D материя върху средните панели – за пръв път в модел на Nissan в Европа. Черната кожа е стандартна, а като опция, без допълнително заплащане, се предлага наситен тъмновиолетов цвят.

Qashqai е станал много стегнат. Стабилизиращите щанги са втвърдени, а купето се накланя по-малко заради промени в системата Active Ride Control. Nissan се хвали, че е подобрил значително шума и вибрациите в купето с ползване на допълнителна изолация и одебеляване на задните стъкла. Но лично за мен все още 1,6-литровият дизел е шумен въпреки новото калибриране. Тук има една уловка. За всички е ясно, че у нас кросоувърите се търсят най-вече във вариант с четири задвижващи колела, дизел и автоматик. Qashqai предлага CVT, което вече работи по-добре, но задвижването е предно. Ако искате 4х4 трябва да изберете механиката. А разходът с нормално каране в извънградски цикъл на CTV гравитира около 8 л/100 км. Бензиновият 1,6 със 163 к.с. е много по-тих, по-динамичен с механичната кутия и с идентичен среден разход. Няма двойно задвижване в бензиновия вариант, но замислете се – трябва ли ви наистина? От Nissan не го предлагат, защото никой (в Западна Европа) не го иска. Много често сме изтъквали, че задължителното 4х4 е само за пазари като Русия и очевидно защо с пътищата, които имат.

Като цяло Qashqai е повече уверен и строг, отколкото забавен, но трудно може да откриете недостатък в него. И в съчетание с достъпна цена точно заради това е бестселър.

Споделяне

Оставете коментар

...................................