Ренесанс на живата музика. Не и у нас Избрана

До 2021 г. световният пазар на музикалните лайв изпълнения ще достигне 29 млрд. долара

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Екатерина Титова

Според прогнозни данни на годишното проучване за глобалните развлечения и медийни прогнози на консултантска фирма PricewaterhouseCoopers (PwC) световният пазар на жива музика се очаква да достигне стойност от близо 29 млрд. долара до 2021 г., тъй като се наблюдава засилен растеж на концертната дейност. Близо 40% от американците на възраст между 18 и 49 години предпочитат да посещават събития с изпълнения на живо.

Градчета редом с мегаполисите

Освен в по-големите градове като Ню Йорк и Лос Анджелис все повече музикални сцени се откриват и в по-малките градове. Между 2 и 3 милиона билета се продават всяка седмица, което говори за ръст в тези по-малки населени места над 100% годишно. Динамиката се изразява и в непрекъснато новопоявяващите се заведения, които в по-малките градове процъфтяват. За организаторите на събития на живо това открива широк кръг от възможности за реализация на различни проекти, с които да привлекат нетърпеливата аудитория. Питсбърг – този историческо-индустриален и академичен град в Пенсилвания, често е определян като „най-оживеният град”, предлагайки музикална сцена с богата история. През далечната 1926 г. тук е открит Benedum център за сценични изкуства, който неведнъж е приютявал бродуейски спектакли, както и множество оперни и балетни представления. Дълго време музикалният живот на града е бил съсредоточен основно в неговия център, докато през последните години се съживяват и различни квартали чрез откриването на нови сцени и провеждането на фестивали с разнообразна музика от най-разнообразни жанрове.

58 59 1

Сред градовете, в които се наблюдава голям прогрес в развитието на лайв музиката, са Мемфис (Тенеси), или както го наричат често „сърцето на южната музика”; Сейнт Луис (Мисури), който е определян като дом на блуса; столицата на Калифорния – Сакраменто, която не е известна като културен център, но в момента е най-бързоразвиващият се град за музика на живо; Оукланд (Калифорния), който със своята творческа атмосфера се превръща в домакин за големи музикални групи. Средната цена в тези градове за вход в заведение с музика на живо е между 20 и 30 долара. Тези данни показват силното развитие на живата музика в САЩ, което очертава тенденция за по-нататъшен растеж в целия свят.

Ние не като съседите

Оценяването на музиката, която е изпълнена пред клиентите на съответното заведение, започва да се наблюдава все по-засилено дори и в съседните ни държави. В Гърция, Сърбия и Македония заведенията с лайв музика преобладават. Търсени са местни групи, които освен традиционна музика изпълняват и популярни хитове. Запазва се интересът към народната музика, но в по-модернизирани аранжименти.

В България делът на заведенията, предлагащи музика на живо, е значително по-малък. „Основният проблем е, че другите държави имат традиции и знаят как да се забавляват. При нас допреди 20 години масовият българин не е имал голям избор от заведения, които да посещава, и това не е било част от ежедневието му. Основно музиката е била съсредоточена по морето, особено по Слънчев бряг, където всички заведения са били с вариететна програма, жива музика, балет, танцьори, но те са били основно за туристите”, обяснява Росица Андреева, собственик на пиано бар „Магнито“.

58 59 3Преминавайки през различни етапи на интерес към лайв изпълненията, преди 7 – 8 години имаме бум на пиано баровете с жива музика. „През 2009 – 2010 г. на залива Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас имаше 18 пиано бара, което за тази площ е наистина много. До края на сезона останаха само два”, разказва Андреева. Преди две години започна да се наблюдава спад в интереса към този тип заведения. В София успяха да се наложат 2 – 3 сериозни пиано бара в София, които не само оцеляха, а и изграждат своя постоянна аудитория. „За съжаление, вече са много малко клубовете за жива музика, няма къде да се свири, а и няма кой да слуша, защото се създават песни предимно за тийнейджъри. Музиката започна бавно да умира, всичко започна да става много електронно, преди време имаше различни стилове, а сега няма, всичко е еднотипно”, смята Вяра Пантелеева, певица в предаването по БНТ „Нощни птици“. Лайв изпълненията остават недооценени от младите хора между 20 и 30 години, които процентно са най-голямата група, излизаща по заведенията, защото техните предпочитания са най-често хаус, черно или модерните в момента поппесни. „Напоследък се наблюдава тенденцията хората над 30-годишна възраст да проявяват интерес към живата музика, допреди няколко години клиентелата ни беше 50 – 50+. Масово в пиано баровете пеят основно естрадни песни, като на Лили Иванова, Васил Найденов или някакви руски шлагери, които, когато ги чуе един 30-годишен човек, не би се почувствал на мястото си. Ние изпълняваме различни радиохитове и популярни песни, каним популярни певци като Миро, Любо и други. Тази есен ще разчупим стереотипа с „Ъпсурт”, които ще пеят при нас”, споделя Росица Андреева.

Псевдозвезди от тв форматите

58 59 4

Телевизионните музикални предавания продължават да заливат зрителите от екрана, но противно на очакванията, не събуждат голям интерес към новоизгрелите звезди. „Рейтингите на тези предавания са изкуствени, защото интересът на зрителя много отдавна е приключил към тези формати. Те единствено предлагат място, където талантливи деца могат да имат своя сцена. Това е моментът на известност, защото после всичко потъва”, убедена е певицата Вяра Пантелеева, която е участвала в първото музикално риалити „Стар академи”. Това мнение споделя и Росица Андреева: „Имахме идея да каним участниците от музикалните формати, защото през четвъртък даваме сцената си безплатно на млади изпълнители и групи, които сега навлизат в бранша. Не знам какъв рейтинг имат тези риалити формати, но се оказа, че хората, които седят пред телевизорите вечер в праймтайма, изобщо не са онези, които са таргет на което и да е заведение. За мен е неразбираемо защо има толкова много фенове в youtube, които не идват да подкрепят изпълнителите си на живо. Сигурно има и финансова пречка. Този тип заведения предполагат един по-висок ценови клас, защото участват изпълнители. Понякога входът от 10 лв. спира хората”.

Българската музика често бива пренебрегвана, независимо дали е народна, или модерна. Основна причина за това според Вяра Пантелеева е липсата на възпитание у младите хора да ценят и пазят традициите си. А модерната музика, която се слуша в момента, не докосва емоциите и преживяванията на хората. „Не трябва да забравяме, че музиката трябва да носи послание, да възпитава хората и духовно да ги издига”, завършва певицата. И

Споделяне

Оставете коментар

.....................................