Уголемяване на фамилията

Семейната кола на Ferrari - Ferrari GTC4 Lusso T, сега идва с разумен двигател

новини животът Уголемяване на фамилията
снимки: Top Gear
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Стивън Доби, TopGear

 

GTC4 е първото Ferrari от над 30 години насам с избор на двигатели. Традиционно моделите със средно разположен мотор получават V8, а тези с отпред, които са GT, взимат V12. Сега благодарение на Lusso T има и опция за турбо V8, а моделът вече се предлага и с V12.

За последно Ferrari предлагаше избор на двигатели с цел по-ниски данъци в 308 и двигателя 2,0 литра V8, който създаде 208. Това обаче се случи през 1980. Компанията изтъква редица причини пред клиентите си да изберат V8 турбо, но подозираме, че причината е същата. Данните на Lusso T са почти идентични с тези на V12, но предимството от 30 000 паунда на Lusso не е случайно.

Ако кихнете, докато разглеждате онлайн конфигуратора, веднага операцията ще приключи. В други пазари разликата в цената между двигателите може да стигне до 100 000 паунда. Причината е, че 3,9-литровият туин-турбо V8 мотор на Lusso T е почти половината от обема на атмосферния 6.3. V8 има 610 к.с., което е с 80 к.с. по-малко от V12, но разполага с повече въртящ момент. Смяната на задвижването от четири колела на задно означава и 55 кг надолу в масата. Затова ускорението до 100 км/ч е само с 0,1 сек по-слабо, а разликата в максималната скорост между 335 и 320 км/ч би означавала много само за най-глезените купувачи.

64 65 2

Резервоарът е идентичен, но разходът е паднал от 12,5 на 9,5 л/100 км, което хипотетично означава с 30% повече пробег. Иначе всичко останало е като в V12 GTC4. Отвън ги отличават само новите 20-инчови джанти, отвътре има същия интериор и седалки за четирима, готин сензорен дисплей и модерно лесно за използване пространство за оставяне на предмети. Според създателите си тази кола има повече място от Ford Focus, но формата на багажника е далеч от практична.

Има познати електронни технологии като стандарт. Това са диференциалът, завиването на четирите колела и дори фаворитът на Ferrari - Side Slip Control (SSC). Според инженерите стандартното GTC4 се нуждае от 4х4 само в много хлъзгави ситуации, а компютърът им може да направи колата с 610 к.с. и 1,8 тона управляема дори на дъжд. И са прави.

Колата е абсурдно лесна за каране бързо. Както при всички модерни Ferrari, за кратко време свиквате със суперточното и бързо управление, придобивайки увереност. Благодарение на завиващите четири колела този автомобил е доста маневрен. Усещате големия му размер сам, когато трябва да се промъкнете в малки пространства.

Селекторът на волана manettino има множество режими, а Comfort е заменил Race от опциите в 488. Идеалната комбинация изглежда режим Sport с окачване Comfort, което се активира от бутона за неравен терен. В този вариант от време на време усещате системата за контрол на стабилността при излизане от завоя. Ако я изключите, SSC оживява, но Lusso T не се трансформира в хулиган. Просто става по-пъргав, нещо близко до залепените за пътя RS на Audi. Много е добър. И също така бърз. Максималният въртящ момент не идва преди 3000 об/мин, няма голяма турбодупка, а V8 така и не си поема дъх.

64 65 1

Същото важи и за 7-степенната кутия с планки, ако сте на механичен режим. Твърде лесно е да попаднете на прекъсвач на 7500 оборота. Което е малко консервативно, при положение че 488 GTB ви отпуска до 8000. Така че това не е най-вълнуващият мотор на Ferrari. Ускорението обаче е умопомрачително, но емоцията е физическа, не духовна. Ако се заиграете много, ще стопите горивото в резервоара за два часа, което напълно ерозира твърдението за повече пробег.

Lusso T се усеща твърдичък на неравна повърхност и окачването не прави магии, за да се справи. Шасито се държи залепено, но преминавайки през неравности, ги усещате телеграфирани в седалката, както и чувате цялото действие от големите джанти. Определено не е меко GT като Bentley, а по-скоро 4-местна спортна кола.

Въпреки всичко комбинацията остава уникална. По-малко комфортна от повечето GT коли, не толкова луда като суперколите над 200 000 паунда, но значително по-скъпа от еквивалентната Panamera. Странният набор от таланти (и недостатъци) остава изкусителен. Иска ни се оборотите да бяха повече, въпреки че бих се разделил с радост с 30 000 паунда за 4 цилиндъра отгоре и още 750 оборота. Това е изборът ни, V12.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................