На плаж в Румъния

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Общото схващане за пътуване до Румъния се ограничава до Карпатите, Букурещ и действително богатата история, свързана с трансилванските саксонци. Малцина възприемат северната ни съседка като лятна морска дестинация и това има своето логично обяснение – с едва 70-километровата си плажна ивица и единствения голям курорт, изграден по време на социализма (Мамая), Румъния рядко влиза в плановете за плажни ваканции на туроператорите. Само на 2 километра от България обаче се намира малкото селце Вама Веке, което за посветените е символ на свободния дух. Ще намерите мястото веднага след граничния пункт на Дуранкулак. Ако сте отседнали в някой от северните български курорти като „Албена“, „Златни пясъци“, „Св. Св. Константин и Елена“ или във Варна, отделете един ден, за да отидете на плаж по южното Черноморие ... на Румъния.

По принцип граничните села са места, от които искаме да се изнесем час по-скоро, но с Вама Веке усещането е точно обратното. Хората са изключително дружелюбни и усмихнати. Селото е обратното на туристически продукт, въпреки че не липсва нищо за лятна почивка. Има множество магазини, ресторанти, барове, къщи за настаняване и пансиони. Но липсват големи хотели, няма и следа от агресия или чалга. От краткото описание дотук става ясно, че Вама Веке няма да пасне на хората, които държат на петзвезден лукс, спа процедури и шопинг. Но пък ще се стори рай за тези, които си спомнят Оазис, Нестинарка и Арапя отпреди инвестиционния хотелиерски бум. Не че е нямало интерес към застрояването на Вама Веке. Преди близо 15 години 30 000 души се събират на протест срещу плановете за развитие на селцето, които целят да го урбанизират. Те успяват и то е такова, каквото е днес, благодарение на гражданската инициатива.

Твърде честа гледка е туристи да разпънат палатка на плажа и така да изкарат няколко дни. Има място за каравани и никой на никого не пречи. Вама Веке е известен с нудисткия си плаж, но ако сте традиционалист, има и нормален. Именно плажът е важното място – около него се върти всичко, включително вечерта. Нощният живот продължава с разнообразна музика и танци на плажа, но някак си това не създава конфликтни ситуации. Ако се „уморите“, можете да поспите направо на пясъка и никой няма да направи проблем заради това.

Какво е добре да знаете

Тъй като и България, и Румъния са членки на ЕС, ще преминете границата само с лична карта. За посещението до Вама Веке няма да ви е нужна винетка за автомобила. Добре е обаче предварително да се запасите с местната валута – леи, защото почти никъде не се приемат левове. Курсът в момента е 2.34 леи за един лев, което означава, че една лея е около 40 стотинки. След кратки калкулации ще установите, че цените са почти същите като в северните български курортни градчета. Бирата може да се намери за 2-3 лева, а човек може да се нахрани спокойно за 15 лева. Обслужването не е на високо ниво, менютата са само на румънски, а обслужващият персонал рядко говори език, различен от родния, но с малко английски ще се оправите. От друга страна, ако си падате по такива места, проблемът с езика ще е последното, което ще ви впечатли

Споделяне

Оставете коментар

.....................................