Рекорд: $3 млрд. за парцел от 2880 квадрата в Хонконг

На мястото на 5-етажен паркинг новият собственик ще изгради луксозен небостъргач

новини животът Рекорд: $3 млрд. за парцел от 2880 квадрата в Хонконг
Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

В деловия център на Хонконг бе продаден най-високо оцененият парцел в света. Местното правителство на автономната китайска провинция организира търг за площ от 31 000 кв. фута (около 2880 кв. м, бел. ред.), който завърши на ниво 3 милиарда долара. Информацията е на „Саут чайна морнинг пост”, публикувана в сряда и цитирана от ТАСС.

За правото да притежават мястото се бориха 9 компании, сред които две от други части на Китай. Победител в търга стана хонконгският гигант в сферата на недвижимите имоти "Хендерсън ленд" (Henderson Land), който се съгласи да плати за всеки квадратен фут (0,093 кв. м) земя рекордните $6460. Цената се оказа по-висока от очакваната от експертите, които даваха оценки максимум до $2,8 милиарда.

В момента на мястото има 5-етажен паркинг. Новият собственик ще го премахне, за да издигне до 2022 г. луксозен небостъргач с офиси. Хонконгският пазар на недвижими имоти се смята за най-скъпия в света. Наистина астрономическите цени за жилища, офиси и търговски площи се обясняват от местните компании в сектора с недостига на свободни терени и предложения при силно търсене, включително от инвеститори от други части на Китай. (БГНЕС)

Споделяне

Оставете коментар

.....................................