Умбрия – бижуто на Италия

Езерото Трасимено, ренесансови градчета и една  от най-добрите кухни на Ботуша са част от бижутата  на „новата Тоскана“ 

iconomist
iconomist / 19 January 2020 16:44 >
Умбрия – бижуто на Италия
Кастилионе дел Лаго

Кастилионе дел Лаго също не е сред най-споменаваните туристически дестинации в Умбрия, макар че след като го посетите, едва ли ще намерите обяснение за това. Градчето се намира на брега на Трасимено (четвъртото по големина езеро в Италия) и печели по точки с кукленското си очарование – къщите по единствената улица в историческата част са наредени като мъниста, а разходката от единия до другия край трае не повече от 15 минути. Основано е от етруските, а обликът му остава почти непроменен от Късното средновековие до днес. При построяването на Кастилионе е следван принципът на тройките – три порти, три площада, три църкви. В единия край се намира напълно запазената средновековна крепост Rocca del Leone, а ако се качите на крепостните стени, ви очаква спираща дъха гледка към езерото.

Всяка година през април или май в Кастилионе дел Лаго се провежда фестивалът „Оцветяваме небето”, който събира на едно място създателите на гигантски причудливи хвърчила от цял свят. Ако сте с деца (а и не само), тази феерия от цветове и форми наистина си струва да бъде видяна. Лятото непосредствено до Кастилионе оживяват яхтеното пристанище и няколко доста добри крайезерни плажа, а през останалото време от годината може просто да се разходите и да се насладите на езерото от терасата на някой от многобройните ресторанти.


Как да стигнем

Най-лесно до Умбрия се стига с полет през Рим. Ето няколко прекрасни места за dolce far niente, които ще удължат италианското ви изживяване на летище Фиумичино:

Antonello Colonna Open Bistro 

Алакарт ресторант и бюфет на принципа “колкото можете да изядете” с подписа на популярния шеф-готвач Антонело Колона, който е известен с тв изявите си и звездата си от “Мишлен”. 

Ferrari Spazio Bollicine 

Много добро бистро с фокус върху пенливити вина и меню, което е създадено, за да се съчетава добре с тях. Креативни плата антипасти и малко паста за разкош.

Venchi 

Вероятно най-добрите десерти на летището – палачинки с шоколад, сладкиши и джелато за из път.

Текстът е публикуван в брой 2/2020 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
1 2
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ