Защо (не) България

Чужденците в страната удвояват броя си напук на емиграцията

Стефан Антонов
Стефан Антонов / 10 January 2020 09:10 >
Защо (не) България
СВОБОДА :Възможността българите да пътуват, работят и учат в чужбина е сред най-важните фактори за развитие на предприемаческа култура

Тибо Патюрл, Франция: Да оперирам от България ми носи конкурентни предимства

– Какво те доведе в България?
– Още като студент исках да прекарам време зад граница, а за България чух хубави неща. Образованието по специалността ми е добро, бирата е евтина, животът също и като цяло мястото е добро за млади хора.

– Какво те накара да се задържиш?
– Мога да правя това, което правя, от всяка точка на света. Съпругата ми, с която се запознах далеч преди да започна бизнеса, е българка. Докато аз развивах студиото, тя завършваше право и прохождаше в професията. Не ми отне дълго да разбера, че да базирам дейността си тук, като привличам клиенти от чужбина, може да бъде добър бизнес модел. Той позволява на съпругата ми да се реализира като професионалист. Не се налага да правим компромиси, всеки прави това, от което е щастлив. От време на време пътувам до Франция за привличането на клиенти.

– Какво представлява твоят бизнес?
– Студиото, което създадох, предлага триизмерни визуализации и виртуални турове в сгради, които все още не са построени. С нашия продукт архитектите могат по-добре да представят концепцията си и да кандидатстват в конкурси. Един от клиентите ни е компанията за бижута "Картие". Визуализираме дизайна за магазините им, преди по тях да започне работа.


– Ниските разходи за труд ли те правят конкурентен?
– Това помага, но не само. Клиентите са доволни дори и ако им се предложи с 10% по-ниска цена. Не се налага да правим по-големи отстъпки, защото ако цената е значително по-ниска, губиш респекта на клиентите и те се чудят цената на с какъв компромис е постигната отстъпката.

– Как намираш работата с българи?
– Понякога е трудно, защото се случва човек да проявява инат и да смята, че неговият начин е единственият правилен. Понякога обаче упоритостта може да ни изненада приятно.

1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ