Театър на абсурда

Борис Джонсън договори нова сделка с ЕС, парламентът по византийски отложи гласуването ѝ и го принуди да поиска отсрочка за излизането от ЕС до 31 януари 2020 г.

Евгений Дончев
Евгений Дончев / 25 October 2019 17:29 >
Театър на абсурда
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Задоволство: Борис Джонсън сияеше от радост в компанията на канцлера Ангела Меркел и унгарския премиер Виктор Орбан след договорената сделка

Съгласно новата сделка в Северна Ирландия ще се прилага европейската директива за ДДС, но само върху стоки, а не и върху услуги. На Белфаст се позволява също така да има различни ставки от тези в останалата част на Обединеното кралство, което нормално не би било възможно съгласно законите на ЕС. Така например, ако Великобритания реши да сведе ДДС върху горивото за битови нужди до нула, Северна Ирландия ще трябва да го задържи на 5%, какъвто е минимумът за ЕС. Това също така означава, че Северна Ирландия ще може да ползва същите ставки на ДДС за определени стоки, както Република Ирландия, така че да се премахне несправедливото предимство за която и да е от двете страни на границата.

Повечето елементи в сделката на Тереза Мей не са променени. Преходният период, в който досегашните правила остават и в който Брюксел и Лондон ще могат да договарят бъдещите си отношения, ще трае до края на декември 2020-а. Великобритания ще трябва да се съобразява с правилата на ЕС и да плаща вноските си в бюджета му, но губи членството си в европейските институции. Преходният период може да бъде удължен, но само за период от една или две години.

Британските граждани в ЕС и европейците във Великобритания запазват местожителството и социалните си осигуровки и след Brexit. По време на прехода правилата за свободно движение на хора за местоживеене и работа ще продължат да се прилагат.

И накрая, Великобритания ще трябва да си плати сметката за развода с ЕС. В момента точната сума не е изчислена, но по-голямата част е от вноските към бюджета на ЕС за 2019 и 2020 г. Тъй като Brexit бе отложен от 29 март на 31 октомври 2019 г., част от вноските са платени, така че според британската Служба за бюджетна отговорност задълженията на Лондон сега са около £33 млрд. при £39 млрд. в началото на годината.

Дотук добре. Само че проблемът на Джонсън от самото начало на премиерския му мандат преди 90 дни не е толкова Съветът на ЕС, който все пак демонстрира достатъчна гъвкавост и отстъпчивост, а Камарата на общините. Той загуби мнозинството на Консервативната партия от 1 глас още в първите седмици след междинните местни избори. То бе осигурено от 10-те гласа на Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, които крепяха на власт и предшественичката му Тереза Мей, докато най-накрая тя се престраши да подаде оставка. След това, когато реши да прекъсне работата на парламента от 9 септември до 14 октомври и камарата отмени неговото решение (то бе обявено за незаконно и от британския Върховен съд) и го принуди да поиска нова отсрочка от ЕС до 31 януари 2020 г., ако дотогава няма сделка, лидерът на Консервативната партия Джонсън изключи от парламентарната група 21 нейни членове, гласували срещу него.

Мнението на народа: На 19 октомври около 1 млн. британци поискаха нов референдум за Brexit
Източник: Gulliver Photos/Getty Images


Та, юнионистите, като част от кралството, не бяха питани за условията в новата сделка. И в безкрайно дългите часове между одобрението ѝ от Съвета на ЕС на 18 октомври и насроченото от премиера извънредно заседание на 19 октомври – първото в събота след 1982 г. по време на Фолклендската война с Аржентина – те многократно заявяваха, че в този ѝ вид тя е неприемлива за тях.

1 2 3
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ