Оценете
(0 гласа)

Силата на непоисканото добро

Когато давате повече стойност от очакваното, ще се отличавате от другите и ще се радвате на уважението на бизнес партньорите си

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Успешните предприемачи реализират възможностите, които другите не виждат, правят това, което другите не правят, и продължават да упорстват, докато не видят крайния резултат. Те мислят за голямата картина и влияят върху всичко, което правят, за да го подобряват постоянно. Това са всеизвестни и надълго дискутирани неща, но това, което е рядко обсъждано, е способността на предприемачите да дават повече, отколкото е нужно.

Често бизнесмените, особено в ранен стадий на своя проект, са в перманентен режим на оцеляване. Те се стремят да генерират повече приходи и да оптимизират разходи. С този начин на мислене те често не успяват да се съсредоточат достатъчно върху голямата картина. Мъдрите, по-утвърдени предприемачи знаят, че даването на повече стойност, отколкото се очаква, прави разликата. Да надхвърлиш очакванията, е от решаващо значение за оцеляването, растежа и бъдещето на фирмата.

Но защо да го правим, без да е жизненоважно за нас? Защо да дам на другия нещо, за което не сме се разбрали и което на пръв поглед може да намали моите приходи? Ето три основателни причини, които трябва да знаете.

Създава изобилие

Благосъстоянието идва най-вече при тези, които са заобиколени от хора, които искат техният успех да продължи. Когато давате повече стойност, хората първо може да са скептични, мислейки, че очаквате нещо в замяна, но когато сте последователни и почтени в намеренията си, те започват да ви се доверяват и оценяват, че просто мислите за тях. Никога не знаете цената на стойността, която давате. Ако непрекъснато доставяте повече на хората, вашата ценност става все по-съобразена с непосредствените нужди на партньорите и компаниите, които обслужвате. Това създава изобилие в отношенията, както и доверие, което със сигурност ще ви се отплати.

Печели уважение

Предприемачите, които се стараят да дават допълнителна стойност, са тези, които печелят уважение. Обикновено бизнесмените в ранна фаза са склонни да търсят начини те да получават повече, търсейки инерция. По принцип никога не знаете кои семена, посети по време на взаимоотношенията с другите, ще израснат. Но когато давате допълнителна стойност, без това да се очаква от вас, това задължително няма да бъде забравено и със сигурност ще породи респект. Това действие дори може да не е свързано с материални неща като удължаване на срока на разсрочено плащане, повече от средното за бранша или пък непланирано сваляне на цените на стоката или услугата, която предлагате. Може например да давате информация на партньорите си за предстоящи изменения в сферата, в която работят. Или да им давате логистична подкрепа, каквато вече имате, а те търсят, и т.н. Така вие показвате дългосрочен ангажимент и създавате връзка, която ще устои във времето.

Прави разликата между вас и останалите

Предприемачите, които добавят стойност към другите, създават и поддържат разлика в умовете и сърцата на онези, с които работят. В края на краищата повечето хора просто правят това, което им е казано, в кутията, която им е дадена. Истинските предприемачи никога не се задоволяват с това. Те нарушават статуквото и не са в бизнеса, за да поправят старите начини да се правят нещата, а създават нови.

Даването на повече стойност е ключът не само да бъдем успешни предприемачи, но и да култивираме предприемаческия дух, който непрекъснато трябва да развиваме в себе си и в другите. Никой не е успешен сам по себе си. В крайна сметка, когато правим повече, отколкото се очаква от нас, ще станем по-умни и мъдри, като същевременно ще се превърнем в безценни за хората и бизнеса, с които работим.

Прочетена 28 пъти
Споделяне
Промяна на Хоризонта Промяна на Хоризонта

Оставете коментар

.....................................