Световната банка е готова да инвестира до $200 млн. в инфраструктурата на Западните Балкани Избрана

„Както Силвестър Сталоун беше казал в България и на лов за вълци да отидеш, пак има интернет, така трябва да бъдат целите Балкани”, категоричен е Бойко Борисов.

новини икономика Премиерът Бойко Борисов и Кристалина Георгиева (в гръб) на срещата на Световната банка с лидерите на страните от Западните Балкани
Премиерът Бойко Борисов и Кристалина Георгиева (в гръб) на срещата на Световната банка с лидерите на страните от Западните Балкани / БТА
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Световната банка ще инвестира до 200 милиона долара в изграждането на проект за търговия и транспорт в района на Западните Балкани. Това включва транспортните коридори 8 и 10 и изграждане на т.нар. умни КПП-та, съобщи бТВ.

В София днес се събраха лидерите на Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Албания и Косово.

„Ние конкретно сме готови да финансираме проект за търговия и транспорт вероятно в размера на 150-200 милиона долара”, посочи Кристалина Георгиева, главен изп. директор на Световната банка.

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия, посочи, че за Сърбия най-важният приоритет е завършването на коридор 10 за постигане на по-добри връзки с България по източния коридор и с Македония по южния коридор.

„Аз вярвам, че изграждането на коридорите 8 и 10 ще приближат балканските държави до европейската интеграция и ще помогнат на икономическо развитие”, допълни премиерът на Македония Зоран Заев.

Изграждането на коридори 8 и 10 съвпада и с паралелното изграждане на дигиталната инфраструктура. „Както Силвестър Сталоун беше казал в България и на лов за вълци да отидеш, пак има интернет, така трябва да бъдат целите Балкани”, категоричен беше българския премиер Бойко Борисов.

Развитието на пристанищата от същия транспортен проект Борисов ще обсъди утре в Белград с премиерите на Гърция и Румъния.

Споделяне

Оставете коментар

..................................