Засилване на бизнес активността в частния сектор на еврозоната

За специалистите данните не са изненадващи

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Икономиката на еврозоната продължава да набира скорост и през последното тримесечие на годината, като бизнес активността в частния сектор през ноември достигна 79-месечен връх, показват окончателни данни от проучване на агенция IHS Markit сред 5 хиляди европейски мениджъри, които съвпадат с предварителната оценка.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, нарасна рязко през ноември до 57,5 пункта от 56,0 пункта през октомври. Това представлява най-висока стойност на индекса от април 2011-а година насам и негово стабилно задържане в нивата на експанзия (общ PMI индекс на важното ниво от 50 пункта) за 53-ти пореден месец (от средата на 2013-а година насам).

Солидното ускоряване на общата бизнес експанзията се дължи както на силно подобрение на активността в промишлеността, така и в сферата на услугите.

В края на предходната седмица Markit отчете, че активността в промишлената сфера достигна през ноември най-добро темпо от 17 години насам, като съответният PMI индекс скочи до 60,1 пункта от 58,5 пункта през октомври (най-високо ниво от април 2000-а година насам).

Днешните данни пък потвърждават експресната оценка на Markit, според която индексът PMI в сферата на услугите също отбеляза здрав скок до 56,2 пункта от 55,0 пункта през предходния месец, отбелязвайки едно от най-високите нива през последните шест и половина години (от април 2011-а година насам).

Еврозоната се наслаждаваше на един много силен ноември в края на доста успешна година, отбеляза Крис Уилямсън, главен икономист в агенция IHS Markit. Имайки предвид силният ръст на новите поръчки и на наемането на персонал, както и повишеното ниво на бизнес оптимизъм, еврозоната трябва да стартира новата година на солидна основа. Наближавайки 2018-а година, големият въпрос е колко дълго може да се задържи този здрав растеж и дали ще има увеличаване на ценовия натиск, допълни той.

Според Уилямсън, данните отговарят на повишаване на БВП на еврозоната през последното тримесечие на годината с 0,8% спрямо предходните три месеца, което би било далеч по-добро темпо на растеж от осредните прогнози на финансовите пазари за експанзия с 0,6 на сто.

Агенция Markit отчита, че ускоряването на икономическата експанзия има все по-широка база в рамките на цялата еврозона, но все пак се дължи до голяма степен на здрав подем в т.нар. "голяма четворка", като Франция е водеща за втори пореден месец.

Френският общ PMI индекс на бизнес активността нарасна през ноември до 78-месечен връх от 60,3 пункта спрямо 57,4 пункта през октомври (над предварителен индекс на ниво от 60,1 пункта), докато индексът само в сферата на услугите се повиши до 60,4 пункта от 57,3 пункта месец по-рано (също над предварителен индекс на ниво от 60,2 пункта).

Индексът, отразяващ експанзията на общата бизнес активност в Германия, се повиши през ноември до двумесечен връх от 57,3 пункта спрямо 56,6 пункта през октомври и малко под предварителен индекс на ниво от 57,6 пункта. В същото време немският PMI индекс в сферата на услугите също се понижи до 54,3 пункта от 54,7 пункта месец по-рано, докато предварителният индекс на Markit за ноември беше на ниво от 54,9 пункта.

През ноември PMI индексът, измерващ бизнес активността в сектора на услугите на Италия, нарасна силно до тримесечен връх от 54,7 пункта спрямо 52,1 пункта през октомври, докато аналогичният индекс на Испания се понижи леко до 54,4 пункта от 54,6 пункта месец по-рано.

Споделяне

Оставете коментар

..................................