Германската икономика нарасна с 2,8% за година

Външната търговия и инвестициите подкрепят най-голямата европейска икономика през третото тримесечие на 2017 г.

новини икономика Германската икономика нарасна с 2,8% за година
Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Растежът на германската икономика се ускори изненадващо през третото тримесечие на годината благодарение на по-добро представяне на външната търговия с оглед на засилващото се търсене в световен план и в резултат на по-високи корпоративни инвестиции, показва предварителен доклад на федералната статистика Destatis. Икономиката на Германия се разшири през трето тримесечие с 0,8% на тримесечна база при осреднените очаквания на финансовите пазари за запазване на темпото на растеж от 0,6%, отчетено през периода април - юни и след солидна експанзия с 0,9% в началото на годината (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение на БВП с 0,7% през първото тримесечие).

На годишна календарно коригирана база брутният вътрешен продукт през трите месеца до края на септември нарасна с цели 2,8% след повишение с 2,3% през второто тримесечие, като това представлява най-солиден растеж на немската икономика от началото на 2014 г., когато БВП отбеляза аналогичен растеж от 2,8 на сто. Тези данни са също по-добрите от осреднените прогнози за годишна икономическа експанзия от 2,3 на сто.

Според федералната статистика важен принос за икономическия растеж през третото тримесечие оказва външната търговия. В същото време държавните разходи и тези на домакинствата остават по-скоро стабилни спрямо второто тримесечие, докато по-добрите дълготрайни бизнес инвестиции също оказват позитивен принос за ускорения икономически растеж през третото тримесечие. Destatis отбеляза, че солидното икономическо развитие през третото тримесечие беше постигнато от заети на местна почва 44,5 милиона германци, като техният брой нарасна спрямо година по-рано с 1,5% или с цели 668 хиляди.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................