Данаил Кирилов: Няма да бъдат разваляни приватизационни сделки

Досега приватизацията не е разследвана ефективно, казва шефът на правната комисия в парламента

новини икономика Данаил Кирилов
Данаил Кирилов / БТА
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Приватизационни сделки няма да бъдат разваляни, независимо, че ще започне разследването им със задна дата, заяви председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов пред БНТ. Така той обясни предлаганите от управляващите промени в Конституцията, с които ще се разреши ново разследване на стари сделки. Според Кирилов планираните поправки ще обхващат точно определен период на раздържавяване - от 1993 г. до края на 2017 г.

Досега приватизацията не е разследвана ефективно, защото съдилищата умишлено са гледали да приключат колкото се може по-бързо делата си, смята Кирилов.

Имало е сделки, които са били разследвани, имало е дори сделки, по които са били повдигнати обвинения от прокуратурата пред наказателния съд и по тях е постановен окончателен акт на наказателния съд, за тези случаи не можем да върнем времето назад. На практика приватизацията приключи. Към момента са разпродадени абсолютно всички държавни и общински дружества и участия, които биха могли да бъдат приватизирани. Останали са двайсетина дружества, които са включени към забранителния списък на действащия сега приватизационен закон, казва председателят на правната комисия в НС

"Ние коментираме само наказателните последици в този закон, т.е. доказване на престъпление, установяване на виновните лица и наказване на престъпленията. Оттам нататък няма пряка и задължителна последица по отношение на самата приватизационна сделка. В случай, че престъпленията касае някой от съществените факти, свързани със сделката, би могло да се обсъжда, да се обмисля промяна на приватизационния договор, но това ще се случва рядко, защото това са договори, които са произвели ефект, имуществото е радикално променено и би било много трудно да се защити по-сериозна теза по имуществените последици", допълва той.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................