Три причини светът да обърне гръб на щатския долар Избрана

Основният въпрос е дали петролните държави ще допуснат да им бъде плащано в китайски юани

новини икономика Три причини светът да обърне гръб на щатския долар
Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Комбинация от геополитически факти може да стартира началото на края на позицията на щатския долар като резервна валута, смята ръководителят на отдела за валутни пазари на Saxo Bank, съобщава CNBC.

В тримесечния си доклад, озаглавен "Светът обръща гръб на могъщия долар", Джон Харди твърди, че американската валута е "нарастващо дисфункционална" и е има належаща нужда от нейната замяна.

Валутният анализатор посочва три геополитически проблема, които оказват натиск въру статута на щатския долар:

• Продължаващият възход на Китай, докато държавата получава все по-важна роля в световната търговия и финансовите пазари и в частност това как тя ще управлява политиката и ще се справи с кредитния балон в навечерието на 19-ия партиен конгрес, насрочен за октомври, без да разстрои вътрешната и глобалната икономика;

• Режимът в Северна Корея, стремящ се да поддържа вярност и недосегаемост като ядрена сила и как това оказва влияние върху връзките между САЩ и Китай. Важно е и как Япония се справя със заплахата от страна на Северна Корея по отношение на вътрешната и външната си политики;

• Разхлабването на трансатлантическото партньорство между САЩ и Европа и как Европа и ЕС намират място като независима суперсила след изборите в Германия.

Харди обръща внимание, че Китай се опитва да насърчи търсенето на нейния юан, като дългосрочната ѝ цел е той да измести долара от международната търговия. Страната обяви намерение да плаща петрола в долари, а освен това позволява на търговските ѝ партньори да уреждат сделките с нея в злато.

Китай е най-големият вносител на петрол и анализаторът предполага, че поддържането на стабилна валутата ѝ, купувайки петрола в юани, че доведе до засиленото търсене на нейните пари.

Русия и Иран, които отдавна страдат от финансовите и търговски санкции на САЩ ще бъдат доволни да участват в подобна схема и ще осигурят нейната критична маса. По-големият тест ще бъде дали традиционни съдружници на САЩ като Саудитска Арабия, ще рискуват и ще се съгласят да им бъде плащано в юани, казва Харди.

Анализаторът смята, че Европа и Япония ще търсят по-малка зависимост от американски долар, докато те все по-нарастващо се ъбращат към фискалната политика, за да решават своите вътрешни проблеми.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................