Броят на заетите в Еврозоната стигна рекордни стойности

През периода април - юни заетите лица в Европейския съюз и в еврозоната се увеличават с по 0,4% спрямо първото тримесечие на година, когато те се повишиха с 0,5%

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

През второто тримесечие на настоящата година броят на заетите лица в еврозоната и в целия Европейски съюз достигна рекордни върхове, показват предварителни данни на Евростат.

През периода април - юни заетите лица в Европейския съюз и в еврозоната се увеличават с по 0,4% спрямо първото тримесечие на година, когато те се повишиха с 0,5%.

Спрямо година по-рано трудовата заетост в еврозоната се увеличи през второто тримесечие с 1,6%, а в ЕС - с 1,5% след растеж съответно с 1,6% и с 1,5% през предходното тримесечие.

Евростат оценява, че рекордните в историята 235,4 милиона мъже и жени в целия ЕС са били трудоустроени през вторите три месеца на настоящата година, от които 155,6 милиона в региона на единната валута, като данните за еврозоната са също най-високи от нейното възникване и надвишават предишният пик, достигнат през първото тримесечие на годината, посочва Евростат.

В същото време заетостта в България се увеличи през трите месеца до края на юни с едва 0,1% на тримесечна база (след повишение с 0,3% през първото тримесечие) и нараства на годишна база с 0,9%, следвайки по-добрият растеж с 1,2% в началото на 2017-а година. И по двата показателя нашата страна изостава доста силно спрямо осреднените тенденции в ЕС.

В четири от членовете на ЕС има намаляване на заетостта на тримесечна база, а в три - понижение на годишна база. Най-солиден ръст на трудовата заетост на тримесечна база е отчетен в Малта (повишение с 1,0%), следвана от Испания (с 0,9%), Гърция (с 0,8%) и Полша (с 0,8%), докато намаляване на заетостта се наблюдава в Хърватия (спад с 0,8%), Латвия (с 0,7%), Румъния (с 0,6%) и Естония (с 0,5%).

Споделяне

Оставете коментар

.....................................