Държавният дълг на САЩ премина $20 трилиона Избрана

От миналия петък той се е повишил с $318 млрд.

новини икономика Държавният дълг на САЩ премина $20 трилиона
Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

За първи път в историята на САЩ държавният дълг на страната премина прага от $20 трилиона, съобщи в. "Вашингтон екзаминър", като подчерта, че това се случва броени дни, след като президентът Доналд Тръмп подписа законопроект за премахване на тавана на дълга и даде зелена светлина на неограничените федерални заеми.

Изданието припомня, че в средата на март американският дълг бе замразен на $19,84 трлн, което накара министерство на финансите да положи големи усилия, за да гарантира, че федералното правителство може да функционира и без допълнителни заеми. Това даде на Белия дом време за провеждане на консултации с Конгреса, който в края на миналата седмица прие закон за временно увеличаване на горния праг на държавния дълг.

САЩ ВЪРВЯТ КЪМ КАТАСТРОФА, АКО НЕ СЕ СПРАВЯТ С НАРАСТВАЩИЯ ДЪЛГ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа този закон в петък, като позволи да се възобнови процесът по заемане на средства. От тогава до сега данните посочват, че националният дълг на страната е скочил с $318 млрд. и към днешна дата е $20,162 трилиона, което е по-високо от брутния вътрешен продукт на страната ($19,3 трилиона).

Порталът, наблюдаващ състоянието на американския дълг, подчерта, че по време на предизборната си кампания Тръмп критикуваше тогавашния президент Барак Обама именно заради финансовите задължения на страната по негово време. Тогава той настояваше за ограничаване на харчовете и необходимостта от контрол над увеличаването на дълга. (БГНЕС)

Споделяне

Оставете коментар

...................................