Ford и Audi правят първите си електромобили Избрана

Автопроизводителите хвърлят ръкавицата на Tesla

новини икономика Ford и Audi правят първите си електромобили
Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Традиционните европейски автопроизводители все повече приоритизират развитието на електрическите коли за сметка на тези с двигатели с вътрешно горене, като искат да завладеят пазарен дял в сегмента, доминиран от американския производител Tesla, съобщи CNBC.

Абсолютно ясно е, че бъдещето е електрическо, казва шефът на Jaguar Land Rover Ралф Шпет.

Стъпка по стъпка започваме да доставяме напълно електрическо портфолио и от 2020 г. нататък всички коли ще имат опцията да бъдат задвижвани от електроенергия, добавя той.

Глобалният срив на продажбите на дизелови автомобили заради скандала с вредните емисии при Volkswagen накара всички производители бързо да развиват електрически алтернативи.

Традиционни компании като Jaguar Land Rover, BMW и Ford ускоряват плановете си, за да отговорят на предизвикателството на Tesla и другите играчи на този пазар.

"През следващите години ще инвестираме около $4,5 в електрически коли. И първият ни продукт ще е произведен специално за Европа електромобил", казва Стивън Армстронг, президент на Ford за Европа, Близкия Изток и Азия.

Армстронг описва бъдещия електромобил като кросоувър с пробег от 480 км с едно зареждане на батерията.

Audi също  обяви амбициозни планове за електрически коли. Според шефа на компанията Руперт Щадлер, първото возило ще е SUV с пробег от 500 километра. Щадлер очаква до 2025 г. между 30% и 35% от колите на бранда да бъдат електрически.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................