Подпис на заклет преводач ще се заверява и пред нотариус

Така цената на услугата ще падне от 15 на 5 лева без ДДС

новини икономика Подпис на заклет преводач ще се заверява и пред нотариус
Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Заверката на подпис на оторизиран от Министерството на външните работи (МВнР) преводач на документи (т.нар. заклет преводач, бел.ред.) ще се извършва от всички български нотариуси по места, а не както досега от централното управление на министерството в София. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР по повод на предложени от министър Екатерина Захариева промени в Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа.

В момента преводите на документи и книжа, които трябва да бъдат заверени от МВнР, се носят на ръка в Служба „Заверки и легализации” към дирекция „Консулски отношения”, което изисква отделянето на сериозен времеви и финансов ресурс. С предвижданите промени ще отпадне необходимостта представители на преводаческите фирми или гражданите да пътуват до Централно управление на външно министерство в столицата единствено с цел да заверят превод на определен документ. За услугата в момента МВнР събира такса от 15 лв., а при нотариусите същото ще струва 5 лева без ДДС.

За да бъде гарантирана правната сигурност и професионалното ниво на превода, в доклада си Екатерина Захариева предлага преводачът да се легитимира пред нотариуса с документ, издаден от МВнР, че е вписван в списъка с юридически лица, извършващи официални преводи на документи и други книжа.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................