Оценете
(0 гласа)

Плюсове и минуси от покупките в "Алиекспрес" Избрана

Евтините китайски стоки лесно могат да се използват за спекулативна препродажба

Личен капитал ЕДНО НАУМ: Евтините китайски пратки се оскъпяват с ДДС, когато са на стойност над 30 лв.
ЕДНО НАУМ: Евтините китайски пратки се оскъпяват с ДДС, когато са на стойност над 30 лв. / Aliexpress.com
ЕДНО НАУМ: Евтините китайски пратки се оскъпяват с ДДС, когато са на стойност над 30 лв. Aliexpress.com
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

По-възрастните българи сигурно помнят как магазини в центъра на София зареждаха стоката си от пазар „Илиянци“. Част от дрехите там не бяха с лошо качество и отстъпваха единствено на утвърдените марки. Продаваше се още електроника, спортни стоки и други по-нишови продукти.

Добрата новина днес е, че не се налага да ходите на „Илиянци“, за да купите нещо, в чието качество вярвате и сте готови да направите компромис с факта, че не е от реномирана марка.

„Алиекспрес“ е подсайтът на „Алибаба“, който държи рекорда за най-изгодни цени. За разлика от големия си брат, който продава големи бройки от даден продукт, „Алиекспрес“ позволява поръчка на индивидуални артикули.

Калъф за мобилния телефон, самият телефон, таблет, детски играчки, дрехи и дори сглобяеми къщички могат да бъдат придобити на цени, десетки пъти по-евтини в сравнение с тези на западния пазар. Нещо повече – дори днешните търговци вече предпочитат да зареждат директно от китайските производители, вместо да създават оборот на посредниците на „Илиянци“.

За да бъде успешна такава сделка обаче, трябва да се имат предвид няколко специфики.

На първо място, пратките често пътуват между един и два месеца. Това усложнява ситуацията, ако покупката се прави с цел подарък, защото планирането му трябва да се направи значително по-рано.

Трябва да се има предвид и че Китай е извън Европейския съюз, затова пратката трябва да се освобождава на митницата и ако стойността й е над 30 лева, да се плати ДДС.

Много често упражнението по освобождаване на пратката може да отнеме половин работен ден, а ако използвате митнически агенти, те вземат за услугата си поне 50 лева, което допълнително оскъпява поръчката.

Ако това не ви е отказало, добре е да имате предвид, че гаранцията на покупката важи, както и възможността за връщане на стоката. Реално обаче в нито един български форум няма потребител, който да се е похвалил с успешно връщане на стока и възстановяване на парите или с упражнена гаранция. Това означава, че трябва да сте готови, ако нещо се счупи, да го купите отново или да търсите специалист без лиценз за конкретния продукт.

Възможност за бизнес

Интересното е, че такива сайтове крият и възможността за арбитраж. В икономиката това се нарича дейност, при която един актив се придобива на пазар, където е евтин, и да се продава на друг, където цената е толкова висока, че дори след транспортните разходи има сериозен марж за продавача.

„Икономист“ се запозна с няколко случая, при които българи намират специфични стоки в „Алиекспрес“ и ги обявяват в сайта за продажби от физически лица „Ибей“.

Не е нужно дори стоката от китайския сайт да е купена, за да се предложи за продажба навсякъде по света. Чак когато клиент си поръча нещо от вас, вие правите поръчка в „Алиекспрес“ и посочвате адреса на клиента ви като място за доставката на продукта от Китай.

Това, което трябва да имате предвид предварително, е ориентировъчната цена на доставката до ключови пазари по света, за да може собствената ви цена да покрие разходите по пратката на „Алиекспрес“.

Подобна спекулация е възможна по простата причина, че на някои пазари все още достъпът до информация или сантиментът да се пазарува от западни платформи изкривява поведението на потребителите и те са готови да харчат доходите си за покупки, които далеч не са сред най-изгодните. 


Текстът е публикуван в брой 32/2017 г. на списание "Икономист" от 11 август, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Прочетена 450 пъти
Споделяне
Как да печелим от евтиния паунд Как да печелим от евтиния паунд Къде грешим при създаването на фирмен сайт Къде грешим при създаването на фирмен сайт

Оставете коментар

.....................................