България стига дъното в класация за правото на собственост Избрана

Това за пореден път показва, че в страната липсват независимост на съдебната власт, върховенство на закона, политическа стабилност и контрол над корупцията

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

България отбелязва ново дъно в тазгодишното издание на международния Индекс за правото на собственост, разработван от Алианс „Право на собственост”, съобщи Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

Страната получава резултат от 4,8 т. (от 10 т.) и се нарежда на 85-о място от 127 държави. Спрямо миналата година резултатът ѝ намалява с 0,2 т., но в класацията тя пада с 19 места.

"Намалението в точките не е толкова голямо, но предвид ниската база, особено за европейска държава, поддържането на това изключително незадоволително ниво на защитата на правото на собственост е стряскащо", казват от ИПИ.

България е изпреварена дори от страни като Мали, Доминиканската република, Кения, Хондурас и Замбия.

Средният резултат на индекса за света е 5,6 т. от максималните 10 точки. Най-добре защитено е правото на собственост в Нова Зеландия (с 8,6 т.), следвана от Финландия, Швеция, Финландия и Норвегия.

За България най-ниски продължават да са резултатите в областта на правната и политическа среда, доказвайки за пореден път, че в страната липсват независимост на съдебната власт, върховенство на закона, политическа стабилност и контрол над корупцията, коментират от ИПИ.

В областта на правото на физическа собственост нараства индикаторът за достъп до заеми. Това подобрение, следва възстановяването на пазара, а не е следствие от някакви усилия на управляващите, поясняват експертите.

Защитата на правото на интелектуална собственост е с най-висок резултат в рамките на трите изследвани сфери - 5,2 т. от максималните 10 точки. Въпреки това тази оценка е доста по-ниска от резултата на страната в тази сфера преди 8-9 години. Индексът отново показва, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широкоразпространеното пиратство на авторски права продължава да е сред големите проблеми в страната.

Индексът „Право на собственост” още веднъж показва изключително тежките проблеми в правната среда в България, както и липсата на каквото и да е подобрение. Това води до по-ниски доходи, повече корупция, по-високо неравенство и по-слаба защита на индивидуалните и икономическите свободи, казват от ИПИ.

Докладът измерва и как защитата на правото на собственост влияе върху благосъстоянието. При съпоставката на резултатите от индекса и икономическото представяне на различните държави се забелязват сериозни разлики. Държавите са разделени на пет групи (квинтили) според резултата си в индекса. Първенците в класацията, т.е. първите 20% от включените държави се радват на 13 пъти по-висок доход на глава от населението (в паритет на покупателната способност) в сравнение със страните на дъното - последните 20% от включените държави.

В допълнение анализът показва, че по-добрата защита на правото на собственост води до повече предприемачество, по-ниско неравенство, по-висока икономическа свобода, по-голямо гражданско участие и по-голяма сигурност.

Споделяне

Оставете коментар

smedia footer

S-MEDIA.BG

Immediate Media Co/BBC Worldwide magazines partner | Haymarket partner | Hola! Hello! partner | Condé Nast partner

.................................