Успехът на Макрон повиши цената на европейските акции

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Европейските фондови борси отвориха на позитивна територия, следвайки убедителната победа на партията на френския президент Еманюел Макрон на втория тур на парламентарните избори в неделя и в резултат на добър отскок на акциите на компании от сектора на търговия на дребно и на тези от минно-добивната сфера.

Центристката партия на президента Макрон "Република, напред!" и нейните съюзници спечелиха 350 от 577-те места в Националната Асамблея (парламента на Франция), което им осигурява абсолютно мнозинство далеч над необходимите поне 289 гласа, за да контролира парламента на страната. Според редица анализатори това ще позволи на Еманюел Макрон да започне да провежда още през следващите 100 дни обещаните от него важни реформи, целящи да ускорят растежа на френската икономика. Други обаче са по-предпазливи, визирайки факта, че по-малко от половината французи гласуваха на балотажа, което е сигнал, че мандатът за реформи на Еманюел Макрон не изглежда толкова силен и че неговото управление може да срещне сериозна гражданска опозиция особени по отношение на пенсионните и реформите в трудовия пазар.

При старта на днешната търговия Френският фондов индекс CAC40 нарасна с над 1%, след което парира част от първоначалните печалби и към момента се търгува с повишение от 0,81%, задълбочавайки петъчния си възход от 0,9 на сто.

За втора поредна сесия на търговия добър растеж регистрират акциите на автомобилните компании, след като в петък агенция ACEA отчете подновен скок през май при продажбите на нови автомобили в рамките на Европейския съюз. Акциите на френските автомобилни компании Renault и Peugeot нарастват съответно с 0,9% и с 1,7%, а на немските BMW, Daimler и Volkswagen - с около и над 1%.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,64%, а немският DAX - с 0,8%, докато британският индекс FTSE100 се повишава с 0,51%, след като в петък успя да пречупи четиридневния непрекъснат негов спад от началото на миналата седмица.

Добър отскок по време на днешната търговия бележат акции на компании от сектора на търговия на дребно, като техният общ европейски индекс се повишава с 0,9%, парирайки част от най-големите си загуби от 16 месеца насам, отчетени през миналата седмица. Повод за оптимизъм в този сектор даде изненадваща новина от края на миналата седмица, че Amazon.com ще закупи веригата магазини за хранителни стоки Whole Foods Market Inc. за цели 13,7 млрд. долара. Това доведе до очаквания за подобна активност и спрямо европейски компании от сектора търговия на дребно. Така например акциите на британската компания за онлайн продажби на хранителни стоки Ocado Group скочиха с над 7% на фона на засилени очаквания, че тя също може да бъде обект на сливане и поглъщане. Акциите на J Sainsbury PLC и на Marks & Spencer Group PLC нарастват съответно с 2,3% и с 1,6%, парирайки част от агресивните разпродажби, на които бяха подложени в петък компаниите, занимаващи се с търговия на дребно.

Минно-добивният сектор също отчита добро повишение, като акциите на Anglo American PLC нарастват с 1,58%, а на Rio Tinto PLC - с 1,49%.

Днешният инвеститорски риска-апетит на Стария континент съвпада с официалното начало на преговорите в Брюксел на британските и европейски власти относно процедурата по Брекзит и часове след инцидент в Северен Лондон около полунощ с една жертва и десетина ранени, който обаче може да се третира като терористична атака.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................