Възстановяването на цените на петрола сви излишъка по текущата сметка в еврозоната

Администрацията на Доналд Тръмп обвини Берлин, че използва подценено евро, за да експлоатира търговските си партньори

новини икономика Възстановяването на цените на петрола сви излишъка по текущата сметка в еврозоната
Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Големият излишък по текущата сметка на еврозоната започва да се свива с оглед на постепенното възстановяване на петролните цени, отбеляза в понеделник Европейската централна банка, влизайки по този начин в дебата за световните търговски отношения, който предизвика напрежение между Вашингтон и Берлин, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Продължаващите търговски излишъци на Германия се превърнаха в гореща тема на икономическата политика, след като преди време висш служител от администрацията на Доналд Тръмп обвини Берлин, че използва подценено евро, за да експлоатира своите търговски партньори. Германия е най-голямата икономика в еврозоната и е отговорна за около три четвърти от търговския излишък в региона на единната валута.

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната, който измерва грубо разликата между местните спестявания и инвестициите, нарасна през 2016-а година до 3,3% от брутния вътрешен продукт спрямо 3,2% през 2015 г.

ЕЦБ твърди, че излишъкът е започнал да се свива през втората половина на миналата година, след като цените на петрола са стартирали процес на постепенно възстановяване. Според централната банка увеличението на излишъка между средата на 2014 г. и средата на 2016 г. - от около 2% от БВП до 3,3% от БВП - се е дължало до голяма степен на по-ниските петролни цени.

Търговските излишъци на единния валутен блок със САЩ и със страните от Европейския съюз, които са извън еврозоната, са се понижили с около 0,1% от БВП през миналата година в сравнение с 2015 г., посочва също така Европейската централна банка.

Споделяне

Оставете коментар

..................................