Оценете
(0 гласа)

Добавената стойност на обучението в западно училище Избрана

Често забравяме да включим в „ниската цена” у нас частните уроци, спортните и културните занимания и всички останали съпътстващи разходи

Личен капитал Адаптация: Главното за решението да пратим детето си в западно средно училище е, че то ще попадне в среда с различни критерии за успех и конкурентност
Адаптация: Главното за решението да пратим детето си в западно средно училище е, че то ще попадне в среда с различни критерии за успех и конкурентност / Gulliver photos/Getty images
Адаптация: Главното за решението да пратим детето си в западно средно училище е, че то ще попадне в среда с различни критерии за успех и конкурентност Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

ИРИНА ХРИСТОВА

"Интеграл – образователни програми"

Когато дойде времето на матурите и краят на учебната година, обикновено се замисляме за постиженията и перспективите пред децата си. Свикнали сме да ги сравняваме с резултатите на техните съученици и да мерим постиженията им според критериите на националната ни образователна система. Родителите в България заделят немалко средства за развитие на децата си в очакване на добрите резултати. Как обаче преценяваме какво получаваме срещу средствата си?

В България добрите училища, които дават равен старт с връстниците в чужбина, се броят на пръсти. Поглеждаме към чуждестранните образователни системи и някак си трудно си представяме, че малкото ни дете е достатъчно пораснало, за да учи в чужбина. На Запад „елитно училище” не се свързва само с разходите, а с традициите и статута, които са безспорен бонус за ученика.

Изборът на държава обикновено зависи от езика на преподаване и вида на образователната система. Важен момент е училището да бъде акредитирано, което гарантира, че спазва държавните образователни стандарти. Това гарантира еднакво обучение например по британската образователна система на всички училища в Англия, Швейцария, Испания, Португалия или Австрия.

Европейската визия за образование е доста по-различна от нашата и обръща внимание на маниер на поведение, уважението към съученици и възрастни, спазване на ред и правила, толерантност и респект към чужди културни и религиозни общности. Учениците се учат на системност и последователност, различни от познатото ни „зубрене“ през срока и кампанийно форсиране преди класно.

Платеното западно образование налага модела на обучението в малки класове и в съвременни технически бази и редовен мониторинг на напредъка по предметите. При преподаването се използват мултимедия, интерактивни методи на обучение, много експерименти. Организацията на свободното време също е част от програмата, а това дава възможности за практикуване на разнообразни спортове и изкуства.

Таксата за обучение включва не само настаняването, храната, ползване на материалната база на училището, но и в повечето случаи униформите, учебниците, допълнителните екскурзии по време на уикендите, часовете по спорт и изкуства. Все дейности, за които в България, независимо дали училището е частно, или държавно, се заплаща допълнително. Стипендиите за академични, спортни и творчески постижения са традиция, която обаче е свързана не с финансовите възможности на ученика, а е символ на признание за неговите способности.

Повечето ученици държат пробни тестове за оценяване на знанията по английски и математика, за да се преценят възможностите им. В акредитирания изпитен център за провеждане на Ukiset и Cambridge Pre-View тестове на „Интеграл” често се получават резултати, които водят до пълна промяна в нагласите на децата и преосмислят стратегията за семействата, къде да инвестират в образование. Най-масовата възрастова група за инвестиция в средно училище на Запад е между децата на възраст 13 – 14 години, след 7-и клас. Втората масова група е на 16 – 17 години, след 10-и клас.

И след като се информира семейството за всичко това, добре е да седне и да калкулира колко му струва пълният размер на обучение в България – с таксите за училище, с допълнителните уроци, спортни и културни занимания и всички съпътстващи ги разходи за това. Плащаме за тези занимания всеки месец, всеки ден суми, които привидно ни изглеждат „дребни“. В годишен план обаче остойностяването изненадва доста от семействата. Често пъти се оказва, че сумите се доближават до тези на западните училища. Това, което някак си ни липсва тук, е средата от преподаватели, за които учителската професия е престиж, а скалата за оценки се основава на цялостното представяне, напредък и развитие на детето.


Текстът е публикуван в новия брой на "Икономист" от 16 юни, който може да купите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Прочетена 107 пъти Последно променена в Понеделник, 19 Юни 2017 10:54
Споделяне
Тютюневите кланове Томасян и Гарабедян Тютюневите кланове Томасян и Гарабедян Ценните метали като инвестиции – разликите Ценните метали като инвестиции – разликите

Оставете коментар

.....................................