BG предприемач: Захранване с таланти Избрана

“Телерик Академия” до момента е обучила 14 000 човека присъствено и над 45 000 онлайн, казва съоснователят ѝ Бойко Яръмов

новини икономика Обучение: Занапред занятията в академията ще се провеждат в по-малки групи с възможност за персонифицирано обучение
Обучение: Занапред занятията в академията ще се провеждат в по-малки групи с възможност за персонифицирано обучение / Икономист
Споделяне

Dragomir Nikolov1.JPG

Драгомир Николов

журналист

Липсата на кадри е един от най-тежките проблеми пред икономиката и той не подминава нито един сектор, дори бурно развиващата се IT индустрия. За да отговорят на това предизвикателство, технологичните компании започнаха да организират курсове и академии, за да обучават сами необходимите им специалисти. Сред пионерите в това усилие бе “Телерик Академия”, която за първи път стартира обучения през 2010 г., а от началото на т.г. бе отделена като независима организация от новия собственик на софтуерната фирма – американската Progress.

Основните собственици на академията са четиримата съоснователи на “Телерик” - Бойко Яръмов, Светозар Георгиев, Христо Косев и Васил Терзиев. Яръмов е поредният участник в НоваториТЕ – ежемесечно предаване за технологии, организирано от платформата за гражданско участие MOVE.BG и част от инициативата EDIT.bg, която обединява дигитална България. Всеки епизод от предаването разказва за една конкретна индустрия през перспективата на успешни български предприемачи в нея. Кои са те, ще научавате и от страниците на „Икономист”, а целите разкази могат да се гледат в youtube.

“Телерик” се появява

след едно уволнение

Най-успешната българска IT компания, придобита през 2014 година от базираната в Бедфорд Progress Software, се оказва плод на едно уволнение. Освободеният е Бойко Яръмов, който сега съветва младите предприемачи да не се плашат от грешките, защото много важни неща в бизнеса се научават по принципа “проба – грешка”. “След завършването на Американския университет в Благоевград, където всъщност се запознахме със Светозар и Васил, започнах работа в една компания от Великобритания. Аз я развих в България след работата ми в нейния офис в Лондон. Започнахме с много убеденост, че ще превземем света, че знаем най-добре как се прави всичко. До момента, в който аз споделих на собственика на компанията, че някои неща не се адресират правилно. И на следващия ден бях уволнен. Често се шегуваме, че вследствие на едно такова уволнение се роди всъщност “Телерик”, спомня си Яръмов. В знак на съпричастност английската компания напускат и другите съоснователи на “Телерик” - Светозар, Христо и Васил. “Интересното е, че по-късно собственикът, който ме уволни, ми се обади да ме поздрави и каза, че ако не бил той, това нямаше никога да ни се случи”, добавя Яръмов.

50 51 Boyko Iaramov Progress КопиеПерспективи: Между 80 и 100 човека от над 700 записани завършват "Телерик Академия", посочва съоснователят й Бойко Яръмов

До голяма степен успехът в бизнеса зависи от образованието и от късмета. Бойко разказва, че заедно с Васил и Светозар са завършили бизнес администрация. “Образованието ми не е свързано пряко с компютърните науки. Но то ни даде един изключителен фундамент, чрез който да правим бизнес. Нещо, което не осъзнавахме към онзи момент. Тогава то беше за нас поредната лекция или опън офис, който правехме с някои компании”, казва той. А след това идват неслучайните случайности и късметът. “Компютърните науки ме привлякоха, понеже се паднах с един съквартирант, който беше страхотен „мрежар“ и почти не спеше. Бидейки мой съквартирант, аз бях съпричастен с неговите денонощни дела. От него страшно много се запалих по компютърните мрежи и дори потърсих работа в университета, без реално никога това да съм го учил и следвал. И от там нататък нещата тотално промениха моя фокус”, казва още Бойко Яръмов.

Инвестицията “образование”

Органично “Телерик Академия” бе създадена от нуждата ни да можем да растем и да си осигуряваме кадри. През 2009 г. исторически ние растяхме с между 150 и 200 човека на година. Това означаваше, че трябваше да се насочваме към нови таланти (кадри), които обаче не съществуват на пазара, защото се търсеха предимно старши експерти. Другото, което е характерно за нас, е, че бяхме “капризни” какви хора допускаме в организацията си. Преценявахме какъв е манталитетът им, с какъв тип култура са и т.н. Т.е. академията бе необходимата форма, за да се направи програма, която отговаря на съответните продуктови нужди на компанията, да се създаде прогнозируемостта кога тези хора могат да влязат в организацията, защото знаехме точно кога завършват. Можеше да си планираме нивата на възнаграждение, съответно от гледна точка на бюджети, разказва още Яръмов. Не на последно място, обучението е и своеобразно “12-месечно интервю” за бъдещите служители. “Когато кохорта от студенти завършваше академията, ние взимахме между 10 – 15, а понякога и 20% от завършващите. Останалите 80% се вливаха в екосистемата, т.е. отиват в други софтуерни компании”, казва още Яръмов. По принцип курсовете на академията са разделени. Едните са чрез онлайн съдържание, при които на студентите не им се налага да пътуват до място, където има школа. Другата форма са присъствените занятия. “До момента са минали 14 000 човека присъствено и 45 000 са ползвали онлайн ресурсите ни за подготовка или самоподготовка. Всичките ни ресурси в момента са на български език и имат близо 6 млн. гледания”, казва още той.

Ситно сито

Завършването на „Телерик Академия“ съвсем не е лесна задача. Всяка година за обучение там кандидатстват между 2000 и 2300 човека за 750 места. От тях завършват 80 – 100 човека! В рамките на 4 месеца след завършването 100% от тези хора са наети. От края на 2016 г., когато четиримата създатели на “Телерик” се отделиха от Progress, обучението в академията им започва да търпи трансформации. “Моделът до 2016 година обслужваше конкретно нуждите на организацията. Сега вече е отворен за цялата екосистема и затова целенасочено работим с партньорска мрежа. Знае се, че в конкретен момент конкретни партньори могат да разчитат на вливането на конкретни таланти, зад които стои името на академията”, казва Яръмов. А след това допълва – когато обучението не ти е основен бизнес, то изисква изключително много ресурс и никога не ти е основен фокус. Това моментално го прави бизнес, който се движи в един страничен коридор. И дава пример: ако всяка една IT компания реши да си прави обучителна програма, тя би разчитала на старши експерти, които да водят тези лекции, за да могат да обучават тези стажанти месец по месец. Но ако на следващ етап техните старши специалисти не могат да отделят нужното време, тогава какво става? Затова при подобен род инициативи трябва да се търси партньорство с такива, които гарантират прогнозируемост, експертиза и качество.

Предприемачът допълва още, че на студентите в академията няма да се налага да правят двугодишни магистратури, а в рамките от 3 до 6 месеца ще могат да придобият знания за наемане с junior статус във всяка една IT компания.

Поглед в бъдещето

Младежките инициативи на академията са съвкупност от детска академия и училищна академия. “Трябва да се даде възможност на децата да видят света на технологиите. Да видят какво е да направиш робот, какво е да програмираш едно ардуино (проект с отворен код – б.а.), да изпечаташ нещо на 3d принтер, да накараш един дрон да лети. Така ще се запали любопитството им. Имаме деца от детската инициатива, които отиват в училищната, и имаме такива, които вече са наети на 15 години. Т.е. демографски това е посоката, в която трябва да се върви”, категоричен е още Бойко Яръмов. Новият прочит на програмата на обучение е да се намалят присъствените бройки учащи, за да може да персонифицира образователния процес и всеки един от тях да има достъп до ментор. “Ако групите са от 20 до 50 човека в зала, това дава възможност на нашите колеги персонално да работят с всеки един в конкретни проектни работи, давайки шанс на някого да навакса или някой от учащите да помогне на някого, който е по-назад”, казва Яръмов. А след това добавя, че м.г. академията е реализирала заедно с Google първия курс по дигитален маркетинг.


Текстът е публикуван в новия брой на "Икономист" от 16 юни, който може да купите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Споделяне

Оставете коментар

smedia footer

S-MEDIA.BG

Immediate Media Co/BBC Worldwide magazines partner | Haymarket partner | Hola! Hello! partner | Condé Nast partner

...............................