Васил Божков купи Телефонната палата, ще я прави музей Избрана

Плановете за развитие на сградата ще бъдат представени до края на годината

новини икономика Телефонната палата
Телефонната палата / Гугъл мапс
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Сградата на Телефонната палата в столицата е купена от Васил Божков, който възнамерява да я превърне в музей. Това става ясно от съобщение, разпространено от основната компания на бизнесмена "НОВЕ Холдинг", съобщи бТВ.

Сградата беше в активите на БТК ("Виваком"), но компанията я продаде, защото нямаше нужда от нея. През последните години части от нея бяха отдадени под наем за заведения. Според публикации в онлайн медии, цената, на която фирмата на Божков е придобила сградата, е около €17 милиона.

божковПрез януари спортният министър Красен Кралев връчи най-високото спортно отличие "Венец на победителя" на Васил Божков (вдясно). Снимка Министерство на младежта и спорта

Васил Божков вероятно е най-големият частен колекционер на археологически ценности в България.

"Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България", се посочва в съобщението.

Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно наследство.

Според прессъобщението в момента екип от експерти и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата.

Плановете за музея ще бъдат представени на обществеността в рамките на тази година, пишат от пресцентъра на "НОВЕ Холдинг".

Споделяне

Оставете коментар

.....................................