Съдът решава дали да обяви сръбския завод на Цветан Василев във фалит

Искът за несъстоятелност е подаден от фирма, зад която може да стои ексбанкерът

Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Съдът в Крагуевац ще реши днес дали Стъкларският завод в сръбския град Парачин, който е собственост на банкера в изгнание Цветан Василев, да бъде обявен в несъстоятелност, съобщи БГНЕС. Искането за започването на процедурата за предликвидационно състояние бе взето от съда на 4 май по молба на компанията Veksilum Balkan, която бе създадена преди три месеци в Чачак, като подразделение на виенския Vexillum SB. Тази компания е предявила иск от €47,3 млн.

Има подозрения, че зад този иск стои самият Цветан Василев, противоречивият български бизнесмен, издирван от Интерпол, но който работи безпроблемно в Сърбия, съобщава белградския "Данас". Според изданието има съмнения, че двама висши функционери от управляващата партия на премиера Александър Вучич също се борят за превземането на завода.

В искането за обявяване в несъстоятелност се посочват редица транзакции на акции от завода в Парачин, които "са се разхождали през 2015 г.", когато в завода влиза ново ръководство, когато той за втори път е продаден на фирмата на Василев "Глас индустри". В обяснението пише, че дългът се образувал, след като е изтекъл срокът за изплащане на четирите заема на собственика на завода от 2012 и 2013 г. Тези задължения са взети на 25-ти март 2015 г. от компанията Ripers limited, регистрирана на Вирджинските острови, а пет дни по-късно пристига паричното искане в белградската Korp investment. Този договор е прекъснат на 1 октомври същата година, в момент когато членовете на Надзорния съвет начело с Милорад Пушич превземат ръководството на завода.

100% участие в Korp investment има фирмата "Митон", която е собственост на дъщерята на Пушич, а той самият е директор и на двата завода, пише още "Данас". По този начин акциите отново се връщат на Ripers limited, но само ден по-късно те намират нов купувач от Сейшелските острови – Stagiori limitid. В началото на тази година те са откупени от Veksilum Balkan, която в началото на месец април подава молба за обявяване в несъстоятелност, защото SFC няма възможност за никакви плащания. Интересен факт е, че компанията-майка Vexillum във Виена се ръководи от Стефан Бенчев, близък на Цветан Василев, което повдигна подозренията, че зад иска за обявяване в несъстоятелност стои самият Цветан Василев, пише "Данас".

Споделяне

Оставете коментар

.....................................