Брюксел глоби със $110 млн. Facebook

При покупката на WhatsApp компанията е обещала да не свързва автоматично профилите между двете мрежи, но е направила точно това

новини икономика Брюксел глоби със $110 млн. Facebook
Gulliver photos/Getty images
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Европейската комисия глоби Facebook със €110 млн. за това, че е предоставила некоректна и подвеждаща информация във връзка с покупката си на мобилното приложение за комуникация WhatsApp, съобщи БГНЕС.

"Днешното решение изпраща ясен сигнал до компаниите, че те трябва да се съобразяват с всички аспекти на европейските правила за сливане, включително със задължението да се осигурява правилна информация", заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Тя допълни още, че ЕК трябва да може да взима решения във връзка със сливания, след като е запозната с всички факти.

В отговор от Facebook посочиха, че са си сътрудничили с Комисията и допуснатите грешки не са били умишлени.

ЕК даде зелена светлина за придобиването на WhatsApp през 2014 г. за сумата от $19 млрд., посочвайки, че не намира причини, по които това ще застраши конкуренцията в сектора на социалните мрежи. В сегашното си съобщение от Комисията посочват, че когато Facebook е съобщил за намеренията си преди три години от компанията са заявили, че няма автоматично да свързна профилите на потребителите на фейсбук и профилите на потребителите на WhatsApp. Въпреки това през август 2016 г. WhatsApp обяви, че въвежда нови условия за своите услуги и политиката за поверителност, включително възможността от свързване между телефонния номер на потребителя в WhatsApp с профила във Facebook, посочват от ЕК.

От комисията посочиха също, че днешното решение няма да има никакво влияние върху решението й за разрешаване на сливането от октомври 2014 г.

Споделяне

Оставете коментар

.....................................