Tesla набира $1,15 млрд. от борсата, за да пусне Model 3

Доставките на седана се очаква да започнат през юли

новини икономика Tesla Model 3
Tesla Model 3 / Tesla
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Милиардерът Илон Мъск ще се опита да набере $1,15 млрд. от фондовата борса, за да може да пусне на пазара "достъпния" електромобил Tesla Model 3, съобщав Блумбърг.

След като през 2016 г. похарчи почти всички пари в брой и предупреди инвеститорите, че Tesla е "на ръба", в сряда Мъск съобщи, че компанията ще продава нови акции и конвертируеми облигации в подготовка на продукцията и доставките за своя масов модел електромобил.

Новината за емитиране на нови акции доведе до леко повишение на цената на дяловете на автопроизводителя.

Приходите от набирането на $250 млн. чрез нови акции и $750 млн. в конвертируем дълг ще помогнат на фирмата да подобри баланса си и да намали рисковете, свързани с въвеждането на новия седан Model 3 на пазара, казват от Teslа. Цената на Model 3, който се очаква да тръгне към клиентите си през юли, започва от $35 000, като той е по-малък от флагмана Model S.

През четвъртото тримесечие на м.г. Tesla похарчи $970 млн., като се очаква разходите ѝ за първото полугодие на 2017 г. да достигнат $2,5 млрд.

45-годишният Мъск е председател на борда на Tesla и с 20,8% от капитала ѝ е най-големият акционер в компанията. Model 3 е особено важен за бъдещето на автопроизводителя, защото от него зависи дали електромобилите с високи технически характеристики ще достигнат до потребители извън луксозния клас.

Досега за колата са направени 373 000 заявки чрез предварително плащане на вноска от $1000.

През 2016 г. Tesla произведе 84 000 коли, като плановете ѝ да са увеличи бройката до половин милион през 2018 г. и 1 млн. през 2020 г. 

Споделяне

Оставете коментар

.....................................