Петър Андронов: Поевтиняването на кредитите приключва в края на годината

Притеснително е, че хората са предпазливи към продуктите с фиксирани лихви, казва банкерът

новини икономика Петър Андронов
Петър Андронов / СИБАНК
Споделяне

Икономист

Икономист

iconomist.bg

newsroom@iconomist.bg

Поевтиняването на кредитите ще спре към края на годината или началото на следващата, заяви председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов, съобщи БНР. Според Андронов, който е изпълнителен директор на СИБАНК, в следващите години може да очакваме и повишаване на лихвените проценти, но това ще става плавно.

"Вероятно лихвените проценти по депозитите ще продължат да стоят на сегашните нива или на малко по-ниски. По кредитите вероятно е възможна още известна корекция надолу. В средносрочен план - стабилизация на тези нива, а в дългосрочен - в зависимост от Европейската централна банка и от Федералният резерв, можем да очакваме в годините напред и обратна тенденция", казва банкерът.

"Засега хората остават предпазливи при продуктите с фиксирани лихви. Точно това ме притеснява, защото гледат следващия месец, месеци или година-две, а не гледат дългосрочно напред. Ако залагаш на сегашните лихви, много краткосрочно вероятно имаш да получиш още ползи, но дългосрочно не си защитен", смята Андронов.

Споделяне

Оставете коментар

...................................